Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Witbierglas
Veteöl

Witbier

Witbier smaksätts ofta med korianderfrö

Witbier - eller biere blanche som det kan heta i de fransktalande delarna av Belgien - är ett belgiskt veteöl som började tillverkas runt Bryssel under medeltiden. Framförallt de två städerna Louvain och Hoegaarden producerade witbier som var vida kända. I och med de industriella lagerölens intåg under 1900-talets början försvann witbier tillsammans med många andra ölstilar. Witbier återkom först 1966 då Pierre Celis åter började brygga en witbier på sitt bryggeri utanför Bryssel.

Numera är det en relativt vanlig ölstil, framförallt i Belgien. Namnet kommer av att det vete som används gör ölet grumligt och nästan vitt i färgen. Till skillnad från tysk veteöl använder man mindre mängd vete och dessutom omältat vete. Ölet smaksätts oftast med korianderfrö och apelsinskal.

När witbier föddes fanns inte humle. Man smaksatte med en kryddblandning, gruit, för att balansera den söta maltsmaken. I dag smakar witbier friskt och fruktigt, och ihop med vetet och kryddorna får ölet en kryddig och blommig doft.

Rekommenderat: porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Witbier är friskt, syrligt och kryddigt öl med låg beska. Det gör att milda rätter med krämiga och salta tillbehör passar till, exempelvis kokt torsk med vit sås, moules frites och sushi.

Lär dig mer