För tillfället går det inte att beställa till detta ombud. Om du har frågor, kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@systembolaget.se eller 0771-83 83 00.

Lambic
Lambic är ett spontanjäst öl från Belgien
Lambic är en spontanjäst ölstil som nästan uteslutande bryggs i ett område sydväst om Bryssel som kallas Pajottenland. Ölen bryggs med upp till 30-40 % omältat vete. Bryggerierna använder lagrad och oxiderad humle, då man vill undvika beska och humlearomer. Det är enbart humlens antiseptiska egenskaper man vill åt.
Man tillsätter inte jäst utan låter mikroorganismerna i luften angripa vörten. Sedan för man över ölet till stora ekfat där olika mjölksyrebakterier angriper ölet, som sedan får jäsa under flera år. Ölet blir torrt med syrlig smak. Flera olika vilda jäststammar, främst av släktet brettanomyces, ger ölet sin säregna karaktär av stall, multna löv, jordkällare och svamp.
Lambic har låg till ingen kolsyra. Oblandad lambic är mycket ovanligt och finns nästan enbart på fat i Pajottenland. Lambic smaksätts istället oftast med frukt och/eller bär eller blandas av olika ålder för att på så sätt skapa en geuze.
Lambic är namnskyddat av EU och det är endast öl från Pajottenland som får bära detta namn.

I Belgien är det vanligt att para i hop detta lokala och syrliga öl med musslor, pommes frites och majonnäs.