Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Syrlig öl

Gueuze

Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic

Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som nästan uteslutande bryggs i Pajottenland utanför Bryssel. I den yngre lambicen finns det fortfarande ojäst socker kvar varvid en andra jäsning startar i flaskorna, efter blandningen, och på så sätt bildas kolsyran.

Blandningen består ofta av lambic som är 1-3 år gammal, men kan innehålla ännu äldre lambic. Ölet lagras på flaska, oftast upp till ett år på bryggeriet innan den släpps till försäljning. Detta för att smak och arom ska mogna och utvecklas.

Ölet blir på grund av mjölksyrebakterier mycket syrligt, friskt och torrt, ofta med citrusaromer. Flera olika jäststammar av bland annat släktet brettanomyces ger ölet säregen karaktär, som påminner om stall och mogna äpplen. Geuze tappas på champagneflaskor ofta med grimma och kork på grund av det höga tryck som kan uppstå då vildjästen jäser ut allt socker i ölet.

REKOMMENDERAT: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Belgiska musslor med pommes frites och majonnäs, kyckling kokt i öl eller varför inte en klassisk ärtsoppa med fläsk och senap passar bra ihop med denna syrliga öl med låg beska.

Lär dig mer