För tillfället går det inte att beställa till detta ombud. Om du har frågor, kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@systembolaget.se eller 0771-83 83 00.

Frukt-och bärlambic
Frukt- och bärlambic får färg, doft och smak från den tillsatta frukten eller bären
Lambic smaksätts ofta med frukt eller bär och vanligast är körsbär. Man tillsätter frukten eller bären när ölet ligger på fat, vilket gör att ölet börjar jäsa igen. Lambicen får färg men även mycket doft och smak från den tillsatta frukten som ligger i faten i flera månader.
Vildjästen brettanomyces finns i lambicen och jäser ut fruktsockret vilket gör ölet helt torrt. Körsbären som används till kriek är surkörsbär av sorten moreller. Traditionellt användes schaarbeekse-moreller, men de är idag ovanliga och svåra att få tag på. Att smaksätta med hallon är också vanligt och lambicen kallas då för framboise.
I Belgien är alla medel tillåtna och därför finns det nästan lika många lambic-smaker som det finns frukter och bär. Inte heller är det helt ovanligt att använda fruktjuicer och puréer i sin lambic – särskilt i de söta varianterna.

Sötare varianter av fruktlambic går bra med olika varianter av frukt- och chokladdesserter. Torrare öl matchar du bland annat med getost, charkbricka eller högrevsgryta med chorizo och apelsin.
Se aktuellt sortiment av frukt- och bärlambic Se aktuellt sortiment av alkoholfri öl