Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Lambic-frukt och bär-glas
Syrlig öl

Frukt-och bärlambic

Frukt- och bärlambic får färg, doft och smak från den tillsatta frukten eller bären

Lambic smaksätts ofta med frukt eller bär och vanligast är körsbär. Man tillsätter frukten eller bären när ölet ligger på fat, vilket gör att ölet börjar jäsa igen. Lambicen får färg men även mycket doft och smak från den tillsatta frukten som ligger i faten i flera månader.

Vildjästen brettanomyces finns i lambicen och jäser ut fruktsockret vilket gör ölet helt torrt. Körsbären som används till kriek är surkörsbär av sorten moreller. Traditionellt användes schaarbeekse-moreller, men de är idag ovanliga och svåra att få tag på. Att smaksätta med hallon är också vanligt och lambicen kallas då för framboise.

I Belgien är alla medel tillåtna och därför finns det nästan lika många lambic-smaker som det finns frukter och bär. Inte heller är det helt ovanligt att använda fruktjuicer och puréer i sin lambic – särskilt i de söta varianterna.

REKOMMENDERAT: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Sötare varianter av fruktlambic går bra med olika varianter av frukt- och chokladdesserter. Torrare öl matchar du bland annat med getost, charkbricka eller högrevsgryta med chorizo och apelsin.

Lär dig mer