För tillfället går det inte att beställa till detta ombud. Om du har frågor, kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@systembolaget.se eller 0771-83 83 00.

Flamländsk röd och brun öl
Flamländsk röd och brun öl är sötsyrlig
Flamländsk oud bruin (gammal brunöl) är en överjäst öl. Ursprungligen kommer stilen från Flandern i västra Belgien. Ölet lagras i stora ekfat efter den första jäsningen. I faten finns mjölksyrebakterier som ger ölet en tydlig syrlig smak. Även inblandning från andra mikroorganismer, som brettanomyces, förekommer.
Det förekommer också lagring på ståltank och då tillsätter man mjölksyrebakterier och andra mikroorganismer för att få fram den syrliga smaken. För att få rätt balans på syrligheten blandar man ofta ny och lagrad öl.
Man kan ibland läsa om en uppdelning mellan oud bruin och så kallad flamländsk rödöl (oud rood). Färgerna sägs skilja sig åt om ölet kommer från västra Flandern, (mer rödaktigt), eller östra delen (mer brun i färgen). En annan indelning utgår från hur länge vörten kokar: ju längre koktid desto brunare färg. Smakmässigt kan rödölen uppfattas som syrligare och lättare i kroppen, och brunölen som fylligare och mustigare.

Dessa öl har en viss typ av syrlighet som ibland upplevs som "vinägeraktig". Det kan ge spännande kombinationer med exempelvis ostron, högrevsgryta med chorizo och apelsin eller coq au biére.
Se aktuellt sortiment av flamländsk röd och brun öl Se aktuellt sortiment av alkoholfri öl