Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Porter och stout

Den första portern bryggdes i London på 1700-talet. Senare utvecklades en annan, kraftigare stil i Irland som med tiden fick heta stout. Traditionellt sa man att porter var sött och stout torrt, men idag är skillnaden mellan stilarna svårbestämd. De flesta är varmjästa men så kallad baltisk porter kalljäses som en mörk lager.

Ölet är mycket mörkt i färgen, brunsvart eller helt svart. Det kommer av att delar av malten är hårdrostad. Det räcker med en liten del av sådan så kallad svartmalt för att ölet ska bli svart.

Färgen kanske indikerar att smaken är fyllig, kraftfull och besk, men så behöver det inte alltid vara. Vissa porter och stout har måttlig beska och är inte så fylliga. Smaken kan vara både söt och torr. I doften hittar du ofta kaffe, mörk choklad och mörkt bröd. 

Det finns några speciella varianter. Imperial stout och porter är starkare varianter av vanlig stout och porter. Oatmeal stout görs delvis på havremalt. Milk stout och cream stout bryggs med lite laktos eller mjölksocker, vilket ger lite extra fyllighet och en mild sötma. Pastry stout har blivit ett begrepp som beskriver bryggares experimentslusta att blanda i saker som choklad, vanilj och bakverk. Dessa söta sorter är ofta lagrade på begagnade fat.

Lär dig mer