Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Mörk lager

Isbock

Isbock kom till av misstag enligt legenden

Eisbock, eller isbock, framställs genom att man frysdestillerar en redan befintlig öl, ofta en traditionell bock eller dubbelbock. I och med att alkohol fryser vid en lägre temperatur än vatten kan man separera issörjan från det nu mer koncentrerade ölet. Detta görs mot slutet av jäsningsprocessen eller i mognadslagringen.

En isbock är ofta mycket fyllig och ”värmande”. Alkoholen är tydlig och bidrar även med sötma. Precis som en dubbelbock är isbocken maltig med tydliga aromer av vörtbröd, torkad frukt, sirap och chokladkaramell.

Enligt legenden kom den första isbocken till av ett misstag runt 1890. På bryggeriet Reichelbräu i Kulmbach i tyska Bayern fick en bryggarlärling som sista arbetsuppgift för dagen att rulla ut faten med färdigjäst bocköl. Faten skulle från bryggeriet över till lagringsförrådet på andra sidan gården.

Efter en lång, hård arbetsdag ansåg han att det inte kunde skada om faten stod kvar ute på gårdsplanen till morgonen. På natten kom en köldknäpp och när bryggarna anlände följande morgon hade faten spruckit och ölet, sånär som på en kladdig, mörk sörja i mitten av fatet, hade frusit till is.
Som straff beordrades lärlingen att sleva i sig denna mörka och motbjudande sörja då man trodde att all bocköl var förstörd. Men så var inte fallet – lärlingen var generös nog att dela med sig av sin bestraffning till de andra bryggarna – och en ny ölstil var född.

Rekommenderat: Pilsnerglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Beskan är måttlig till tydlig med ganska hög alkoholhalt och viss sötma. Salt och sötsyrlig mat som choucroute, fläsklägg med rotmos och fläskkorv står upp mot denna ölstil.

Lär dig mer