Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Mörk lager

Dunkel

Dunkel är starkt förknippad med Bayern

Dunkel betyder mörk, och just mörk lager har gamla rötter i tyska Bayern där ölstilen främst hör hemma. Förr var mer eller mindre allt öl mörkt då malten var rostad och mörk. Man kunde iännu inte torka (kölna) malten vid låga temperaturer.

Det sägs att dunkel var den första ölstil som blev reglerad av de bayerska Reinheitsgebot som instiftades 1516 av Wilhelm IV av Bayern. Dessa renhetslagar kom till för att begränsa användandet av främmande grödor i ölbryggning och kvalitetssäkra den ädla drycken. Det är en lag som lever kvar än idag i Tyskland, även om det finns lokala undantag.

En dunkel är som namnet antyder mörk i färgen och är ofta bryggd med en stor andel münchenermalt. Malten dominerar smaken som är brödig med aromer av mörk karamellkola, choklad och ibland även lite brända aromer.

Ölet har en ren smak och några fruktiga aromer förekommer inte. Den humle som används bidrar med beska för att balansera maltsötman, men inte med någon humlearom. Ölstilen är starkt förknippad med just Bayern, men bryggs även i Tjeckien.

Rekommenderat: Pilsnerglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Rostade smaker och inte alltför besk öl gör att grillade och stekta kötträtter matchar ölstilen, till exempel grillade lammracks, grillad fläskkarré och helstekt kyckling med rotsaker.

Lär dig mer