Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Mörk lager

Dubbelbock

Dubbelbock är en kraftigare version av bocköl

Dubbelbock, eller doppelbock på tyska, är en kraftigare version av den vanliga bockölen och kan ha alkoholhalt från 7 till över 10 %. Av tradition börjar det nybryggda ölet alltid säljas den 19 mars varje år. Detta för att hedra det skyddshelgon som vakade över Paulanermunkarna, som sägs vara de första som bryggde en tidig variant av lagerölet.

En dubbelbock har maltig och fyllig smak med viss sötma. Vanliga aromer är knäck, nygräddat knäckebröd, fruktlimpa och sirap. Färgen är ofta gulbrun till mörkt brun. Beskan är tydlig till påtaglig, men någon större humlearom i doft och smak brukar inte finnas.

I slutet av 1700-talet, på klostret Neudeck ob der Au i München, bryggde man ett ”flytande bröd” för att lättare klara av fasteperioden. Man ansåg det inte bara nyttigt och mättande utan även att vätskan renade kropp och själ – således gick det mesta av säden åt till ölbryggning snarare än mjöl och bröd.

Munkarna döpte ölet till "salvator" som är latin för frälsare. Huruvida man syftade på Jesus frälsaren eller om ölet frälste munkarna från vedermödorna med fastan berättar inte historien. Idag döps många dubbelbockar till något som slutar på ”-ator” just för att hedra det första dubbelbocksölet.

Rekommenderat: Pilsnerglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ett alkoholstarkt öl med beska och viss sötma gör att salta och smakrika kötträtter passar bra, exempelvis viltgryta, renskav eller fläsklägg med rotmos.

Lär dig mer