Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Mellanmörk lager

Märzen och wienerstil

Märzen och wienerstil från Bayern respektive Wien

Märzen började troligtvis bryggas i Bayern redan under tidigt 1500-tal. På grund av risken för vildjäsning hade man problem att brygga under de varma sommarmånaderna. Det fanns till med en lag från 1553 som förbjöd att brygga mellan 24 april och 28 september.

Så för att ha öl bryggde man i mars (märz) mycket av ett extra starkt och välhumlat öl. Ölet lagrades i svala bergsgrottor under sommaren för att hålla fram till hösten. I slutet av september tömde man det som var kvar i faten under festliga former vilket är grunden till Oktoberfest. Ölet som bryggdes var, som all öl innan 1800-talet, mörkt och grumligt.

I mitten på 1800-talet kom två bryggare, Gabriel Sedlmayr och Anton Dreher, på hur man gjorde ljusare malt. Dreher bryggde en ölstil på sitt bryggeri i Wien som han kallade för wienerlager. Stilen förfinades sedan av Sedlmayr i München vilket gjorde att hans märzen blev ljusare och fick den gulbruna färg som är vanlig i dagens märzen.

Idag är det tack vare kylanläggningar inga problem att brygga öl året om. De två ölstilarna har med åren blivit väldigt lika varandra. En märzen är ofta något kraftigare än en wiener vad gäller maltighet, beska och alkoholhalt. Båda stilarna har aromer av rostad malt och kola.

Rekommenderat: pilsnerglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ölet har måttlig beska och rostad maltsmak. Kolsyran lättar upp fet mat. Tillsammans gör det att rätter som exempelvis biff Rydberg, grillad kyckling och raggmunk med fläsk går bra till ölet.

Lär dig mer