Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Mellanmörk lager

California common

California common en lager med alekaraktär

California common är ett mellanting mellan ale och lager. Ölet jäser med lagerjäst fast vid liknande temperatur som vid alejäsning, cirka 17-20 grader. Ursprunget till detta kommer från en ölstil som kallades steam beer och som bryggdes i Kalifornien i mitten på 1800- talet.

Kylning av jäskärl var inte möjligt och man fick lösa det hela genom att jäsa ölet vid rumstemperatur. Detta skapade stora mängder kolsyra i ölet vilket gjorde att det ångade (steam) och tjöt när man öppnade ett nytt fat.

Steam beer är sedan början på 1980-talet ett registrerat varumärke och därför kallas ölstilen idag för california common. Ölet har en fruktig, rostad doft och smak som kommer av den varma jäsningen. Beskan är relativt hög, kolsyrehalten i ölet påminner mer om en lager än en ale vilket ger en frisk smak.

Rekommenderat: pilsnerglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Smaken är fruktig med inslag av rostad malt, frisk kolsyra och måttlig beska. En klassisk hamburgare med pommes, en mild chili con carne eller kycklingwrap med bacon är exempel på bra kombinationer till denna ölstil.

Lär dig mer