Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Kellerbier sejdelglas
Ljus lager

Zwickel, keller– och landbier

Zwickel, keller- och landbier är ofiltrerade

Kellerbier och zwickel är snarlika versioner av ofiltrerat och opastöriserat öl. Ursprungligen från Franken i Tyskland och traditionellt med låg kolsyra. Jästfällningen som är kvar i ölet ger en fylligare smak än ett filtrerat och pastöriserat öl. Beskan är måttlig till tydlig.

Landbier är ingen definierad stil utan ett namn på traditionell ”vardagsöl”. Landbier kan ha en tydligare maltig och brödig smak än keller- och zwickelbier.

Namnet kellerbier kommer från ordet bierkeller (ölkällare). Ölet lagrades ofta i utgrävda källare i naturen under de varma sommarmånaderna och det var – och är fortfarande – vanligt att bryggeriet hade en ölträdgård ut i naturen (i närheten av källaren), där ölet serverades.

Kellerbier lagras traditionellt utan mottryck (ungespundet på tyska). Det gör att allt överskott av kolsyra försvinner och ölet får låg kolsyra och fyllig smak. Färgen är mörkare gul än till exempel internationell lager.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Traditionell nordeuropeisk syrlig, salt och fet mat går generellt bra till öl. Kellerbier med flera stilar är inget undantag, exempelvis schnitzel, rimmad lax med dillstuvade potatis och lökpaj.

Lär dig mer