Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ljus lager

Pilsner - tysk stil

Pilsner - tysk stil lite torrare än tjeckisk pilsner

Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. I Tyskland började pilsner bryggas cirka 30 år senare. Den blev en stor succé till förmån för andra äldre traditionella ölstilar som altbier, kölsch och dortmunder. Många av de lokala bryggerierna kom så småningom att brygga sin egen pilsner.

Numera bryggs pilsner i tysk stil i hela världen och stilen karaktäriseras av en relativt hög beska och gräsiga och örtiga humlearomer. Smaken är torr och har tydlig maltigt inslag av ljust bröd och knäckebröd.

Pilsner i tysk stil är ofta lite torrare än pilsner i tjeckisk stil. Den är också ljusare gul och klarare i färgen än sin tjeckiska motsvarighet, som oftast är något mörkare. Skillnaden i färg beror på bland annat olika typer av vatten och malt.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Pilsner i tysk stil har ren, maltig och besk smak utan sötma. Ölet passar ofta till vår nordeuropeiska salta och "tunga" mat, exempelvis gourmetkorv med potatissallad, biff Rydberg eller raggmunk med fläsk och lingon.

Lär dig mer