Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ljus lager

Pilsner - tjeckisk stil

Pilsner - tjeckisk stil med anor från 1842

Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. Pilsner karaktäriseras av en relativt hög beska, jämfört med till exempel lager i internationell stil.

Pilsner i tjeckisk stil har ofta brödiga och fruktiga aromer och ibland med inslag av smörkola. Just smör- eller gräddkolearomen är ett resultat av jäsningsämnet diacetyl, som ger dessa aromer. Diacetyl förekommer naturligt i smör och grädde.

Den första pilsnern använde den berömda saazhumlen (från staden Žatec, Saaz på tyska), som kännetecknas av sin milda, blommiga och gräsiga karaktär. Saaz används numera oftast i slutet av vörtkoket. För att få ölet beskt används andra sorter, (bitterhumle), som läggs i tidigare.

Pilsner i tjeckisk stil är ofta lite sötare än pilsner i tysk stil. Den är också mörkare gyllengul till färgen än sin tyska motsvarighet, som är ljusare och klarare. Skillnaden i färg beror på bland annat olika vatten- och maltsorter.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Beskan och den eventuella lilla sötman i ölet gör att smakrik och salt husmanskost går bra till. Prova exempelvis raggmunk med fläsk och lingon, gulaschsoppa eller schnitzel med surkål.

Lär dig mer