Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ljus lager

Modern stil/India pale lager

Modern stil/india pale lager har doft av amerikansk humle

Detta är relativt nya stilar i ölvärlden. Modern lager har funnits sen mitten på 90-talet och India pale lager kan sägas vara lagerns svar på IPA och såg dagens ljus under 2000-talets början. Båda är mer humlearomatiska än annan lageröl. Ofta används amerikansk humle, då stilen ursprungligen kommer från USA, och det är inte ovanligt att ölet torrhumlas. Torrhumling innebär att man tillsätter extra humle i slutet av jäsningen för att ge ölet extra humlearom. Lager i modern stil är fruktig och blommig i doft och smak, (citrus, ananas och apelsin) med tydlig till påtaglig beska.

India pale lager påminner om en india pale ale när det gäller beska och vilken humle som används, men smakar i övrigt som en lager – mer maltig och brödig smak än vad en ale skulle göra.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vanliga humlesorter

Många av de amerikanska humlesorterna är vanliga här, exempelvis amarillo, chinook, citra och simcoe

Vad passar till?

 Ju mer beska i ölet desto mer kommer ölet ta över en maträtt. Men sälta sänker upplevelsen av beska så maträtter som exempelvis stekt salt sill, kräftor, raggmunk med fläsk eller charkbricka matchar denna ölstil. Ju högre alkoholhalt, desto bättre passar ölet till feta och smakrika rätter som hamburgare med pommes frites.

Lär dig mer