Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ljus lager

Ljus bocköl

Ljus bocköl har sina rötter i staden Einbeck

Bocköl finns i flera olika varianter, men alla härstammar från en mörk och maltig ölbrygd från staden Einbeck i centrala Tyskland. Einbeck var en viktig handelsstad i Hansan och en stor del av handeln gick till Bayern där ölet blev så populärt att det under 1600-talet började bryggas i framförallt München.

På den bayerska dialekten uttalades Einbeck som ”ein bock”. En annan förklaring till ölnamnet är att det har att göra med stjärntecknet Stenbocken då ölet framförallt bryggs under vintermånaderna. I många delar av världen är numera bocköl en starkare lager och det är en spridd ölstil.

Framförallt är det under våren som ljusa bocköl bryggs. Ölstilen kallas också maibock och det sägs att maibock bryggs för att värma gästerna på uteserveringarna innan solen gör det.

Ljus bocköl bryggs enbart på ljus malt och vörten måste innehålla minst 16 viktprocent socker. Ölet är maltigt, fylligt och med relativt stor beska. En viss smak av alkohol kan märkas.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ölet är ganska smakrikt med tydlig beska och maltsmak. En maträtt som har sälta och krämiga tillbehör rundar av ölet, exempelvis fläskkarré med blomkålskräm, fish 'n chips med majonnäs eller ost- och skinkpaj.

Lär dig mer