Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ljus lager

Dortmunder och helles

Dortmunder och helles är klassiska lageröl

Ölstilen dortmunder härstammar, som namnet antyder, från staden Dortmund i västra Tyskland. Ölstilen kom till någon gång under 1800-talet då både järn- och kolindustrin dominerade Ruhrområdet. Arbetet i gruvorna och järnindustrin var både varmt och uttröttande, och bryggerierna såg en möjlighet att skapa en passande dryck för dessa hårt arbetande män att svalka sig med. Man bryggde ett öl som var gyllene i färgen, med stor maltarom och en rejäl beska. Ölet bryggdes i två styrkor varav den alkoholsvagare kallades lagerbier och den något starkare export. Den alkoholstarkare varianten blev mest populär och är förebild för dagens vanliga ljusa lager.

Helles härstammar från München och påminner mycket om dortmunder, men är ofta ännu ljusare i färgen och med en något lägre beska. Helles betyder ljus och bryggdes första gången 21 mars 1894 på Spatenbryggeriet i München.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ljus lager med måttlig beska och frisk örtig smak går bra till mild tacos, pizza capricciosa och caesarsallad med lax. Ölet matchar sälta, umami och eventuellt lite hetta i rätterna.

Lär dig mer