Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale brittisk-amerikansk

Session IPA

Session IPA har lägre alkoholhalt än IPA

En session IPA är en alkoholsvagare version av IPA (india pale ale). Egentligen går alla ölstilar att göra i session-stil. Det handlar helt enkelt om att sänka alkoholhalten samtidigt som man behåller smaken och balansen mellan humle och malt. Under senare år har det framförallt varit populärt med session india pale ale, troligen eftersom det är en smakrik ölstil som är relativt enkel att göra med lägre alkohol.

Beteckningen session är lite svårförklarad, men tros härstamma från England och det faktum att folk ville kunna dricka mycket öl utan att bli allt för berusade. En session IPA bör inte ligga högre än 4,5 – 4,7 % i alkohol. Smaken är precis som för en IPA – humlearomatisk och med tydlig beska.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Med tydlig till påtaglig beska krävs det smakrik, salt och syrlig mat som rundar av ölet. Kalops eller souvlaki med tzatziki är exempel på rätter som gör det. Om du gillar het och väldigt beskt öl prova kryddstark indisk tikka masala, där ölet förstärker matens hetta och maten framhäver ölets beska.

Lär dig mer