Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale brittisk-amerikansk

Extra special bitter

Extra special bitter är en av tre bitterstilar

Historien om engelsk bitter börjar i mitten på 1600-talet då koks började framställas. Innan dess hade all rostning av malt skett med hjälp av halm, torv eller trä vilket gav malten en rökig arom. Nu kunde bryggarna kontrollera värmen och därmed få en lättare och ljusare malt. Detta i sin tur gjorde att det var möjligt att brygga en ljusare ale med mer maltsmak än tidigare. Ölet var även beskare än dåtidens mest druckna öl – mild, och smeknamnet på det nya ölet kom omgående – bitter.

Smaken på en typisk extra special bitter är maltig med tydligt rostade aromer av exempelvis kaffe, chokladkola och mörkt bröd. En viss fruktighet och smöraromer från jäsningen kan märkas. De traditionella engelska humlesorterna ger doft som påminner om kåda och tallbarr.

I dag räknar ölvärlden med tre olika stilar av bitter ale där extra special bitter är den mest alkoholstarka, men inte nödvändigtvis den mest beska. De andra två stilarna är bitter, som har max 4 % alkohol och best bitter, som ligger runt 4,5 %.

rekommenderat: Porterglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Rostade smaker från malten gör att du kan välja maträtter med liknande aromer. Grillad kyckling, fish 'n chips, schnitzel eller nötig hårdost är exempel på matchande rätter till ölstilen.

Lär dig mer