Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale brittisk-amerikansk

Engelsk pale ale och bitter

Engelsk pale ale och bitter har tydlig humlesmak

Ordet pale ale har från början använts som ett samlingsnamn för ljusare öl. Om pale ale serveras från fat brukar ölet kallas bitter, trots att smaken inte behöver vara så besk som namnet antyder. Men bryggerierna använder även begreppet bitter när man tappar på flaska eller burk. Ibland är bitter mörkare och svagare än engelsk pale ale, men inte alltid. Historiskt var bitter också motparten till den sötare och mindre beska ölstilen mild.

Pale ale har som annan engelsk ale rostade maltsmaker och aromer av brittiska humlesorter. Skillnaden mellan amerikansk pale ale (APA) och engelsk pale ale är att man använder amerikanska humlesorter i APA, vilket ger mer humlearomatisk karaktär och aromer av citrus, fläder och tropisk frukt.

Ölet india pale ale (IPA) bryggdes främst för att skickas till den brittiska kolonin Indien, men för att möta efterfrågan i England så började man också brygga en alkoholsvagare variant av india pale ale – som kort och gott blev pale ale.

rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Här finns inte lika mycket rostade smaker som i annan engelskinfluerad ale. Ljusare kötträtter som fläsk och kyckling passar, exempelvis kycklingspett med jordnötssås, citron- och örtbakad kyckling, parmalindad fläskfilé och kallskuren marinerad fläskfilé.

Lär dig mer