Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale brittisk-amerikansk

Black IPA

Black IPA är en mörk variant av IPA

Black IPA är en variant av IPA i amerikansk stil. Ölet har lika hög beska, men med mörkare brun färg som ibland nästan är svart. Detta beror på att man använder en del svartmalt/chokladmalt i tillverkningen, vilket ger en mer rostad smak. Vanliga aromer är choklad, torkad frukt och knäck. För det mesta används amerikansk humle som bidrar med aromatisk citrusfruktighet.

Ölstilen kallas även cascadian dark ale och namnet härstammar från bergskedjan Cascadian Range i nordvästra USA, där det sägs att det första ölet i denna stil bryggdes. Andra benämningar är dark IPA och india black ale.

IPA står för india pale ale. En myt är att IPA-ölet uppfanns i slutet av 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant, utan ölet fanns tidigare under namnet october beer. I England lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas india pale ale.

Rekommenderat: Vinprovarglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vanliga humlesorter

Amerikanska humlesorter: cascade, citra, columbuscentennial och mosaic  för att nämna några.

Vad passar till?

Ölet har tydliga rostade smaker vilket gör att smakrika kötträtter av lamm och nöt passar, exempelvis lammstek med potatisgratäng, grillad lammentrecôte och helstekt kött. Att tänka på: Alltför grillat/stekt kött gör att smaken blir bitter och det förstärker beskan i ölet.

Lär dig mer