Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale brittisk-amerikansk

Barley wine

Barley wine är ofta årgångsmärkt och lämpligt för lagring

Barley wine är ofta det alkoholstarkaste, fylligaste och mest prestigefulla ölet ett bryggeri tillverkar. Stilen uppstod på 1800-talet när engelska bryggerier ville marknadsföra sina starkaste öl till vindrickare, men då stod det oftast strong ale på flasketiketterna. Barley wine blev allt vanligare som begrepp, och enligt vissa källor dök barley wine upp på en etikett för första gången 1903.

I dag delas barley wine in i den engelska traditionella stilen och den moderna amerikanska. Engelskt barley wine är fylligt, sött, fruktigt och ibland eldigt på grund av en hög alkoholhalt. Beskan är måttlig till tydlig och balanseras av en tydlig maltig smak.

Den amerikanska stilen är också fyllig och alkoholstark, men med tydligare humlekaraktär. Beskan är ofta mycket hög. För att uppnå den höga alkoholhalten behövs en mycket stark vört som kokas länge för att uppnå den fyllighet som eftersträvas. Barley wine är ofta årgångsmärkt och lämpar sig utmärkt för lagring.

REkommenderat: Vinprovarglas
12-14°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Beroende på hur mycket sötma ölet har så passar det till olika smakrika rätter, från anka l'orange, tournedos till salta ostar och chokladfondant om du har ett sött barley wine i glaset.

Lär dig mer