Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale brittisk-amerikansk

Amber ale

Amber ale tillverkades först på USA:s västkust

Amber är engelska för bärnsten och syftar på ölets färg. Beteckningen hittar man främst på öl från Australien, Frankrike och USA, men stilen har även spritt sig till andra länder. Färgen kan variera från mörkare gul till mörk rödbrun. I Frankrike kan man hitta beteckningen amber på många olika ölstilar medan det i USA mest är pale ale som benämns med amber. Vi har valt den senare vägen och samlar mörkare pale ales under stilen amber ale.

I en amber ale använder bryggaren en andel mörk och mellanmörk malt, så kallad chokladmalt och karamellmalt. Stilen kan liknas vid en amerikansk pale ale (APA). Det som skiljer stilarna åt, förutom den mörkare färgen på amber ale, är att den har tydligare arom av karamell, kola och karamelliserat socker, vilket malten bidrar med. I de mörkaste varianterna kan man även hitta inslag av choklad och kaffe. Humlearomen är inte lika uttalad som i en APA, men skiner ändå igenom. Oftast använder bryggerierna amerikanska humlesorter som bidrar med aromer av citrus, grapefrukt, tallbarr och tropisk frukt.

rekommenderat: Vinprovarglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vanliga humlesorter

Humle som ger citrusaromer och med måttlig beska: columbia, fuggles och willamette för att nämna några.

Vad passar till?

Fruktig och ofta med måttlig beska gör det till en ölstil där många rätter passar. Exempelvis grillbuffé, tacos, lågtempererad fläskkarré, halloumiburgare och helstekta lammracks.

Lär dig mer