Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale belgisk stil

Saison

Saison är ursprungligen ett belgiskt bondgårdsöl

Saison har sitt ursprung från vallonska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Saison är franska och betyder säsong och redan på 1600-talet bryggdes ett öl under vinter och vår som påminner om vår tids saison.

Ölet var tänkt skulle hålla över sommaren och fungera som en uppfräschande dryck för de säsongsarbetare (les saisonniers) som var ute på fälten och jobbade med skörden. En saison kunde mycket väl innehålla andra grödor än spannmål och kryddas med det man hade till hands. En viss syrlighet från mjölksyrebakterier samt även en stallig ton från vildjäststammar, exempelvis brettanomyces, var nog också vanligt förekommande.

Idag är en klassisk saison kanske den ale som skiljer sig mest från övrig belgisk ale. Färgen är ofta ljus men kan dra mot mörkare brun. Det som dock sätter störst prägel på ölet, och som särskiljer det mest mot övrig belgisk ale, är den aromatiska jästen och jäsningstemperaturen, som kan ligga uppemot 35 grader. Saisonjästen som används ger kryddiga, peppriga aromer. Fruktigheten ligger åt det citrusaktiga, torra hållet, till skillnad från annan belgisk ale vars fruktighet går mot sötma och mogen frukt.

Saison har fått en renässans främst bland mikrobryggarna. Experimentlustan vet inga gränser – det laboreras med kryddor, frukt, bär och olika jäststammar – precis som när ölstilen föddes.

Rekommenderat: Porterglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Saison går bra till många typer av maträtter i och med att ölet varken har överdriven beska eller sötma. Caesarsallad med kyckling, bookmaker toast och bibimbap är några exempel på mat som passar till. 

Lär dig mer