Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale belgisk stil

Dubbel

Dubbel har anor från 1700-talet

Belgisk bryggartradition är starkt influerad av den brittiska. Benämningen dubbel kommer från den brittiska vanan att separera olika silningar av vörten i olika styrkor. Dubbel kallades från 1700-talet och framåt den öl som bryggdes på vörten som var avrunnen först och således var sötare (innehöll mer socker) än den senare avsilningen. Av den svagare vörten bryggde man ett öl som fick heta enkel.

Även idag bryggs enkel på klostren – ölen kallas ibland patersbier – men det är sällan detta öl kommer utanför klostrens väggar till allmänheten. Enkel fungerar som ett måltidsöl för munkarna.

Den mörka färgen på dubbel kommer oftast inte från mörk malt utan mestadels från mörkt kandisocker. Ölet får därför aromer av karamelliserat socker, sirap och kola snarare än kaffe, choklad och rostade, brända toner som i många andra mörka öl. Dubbel är måttligt humlad, väl utjäst och har ingen sötma i smaken

Rekommenderat: Porterglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

"Mörka" och fruktiga smaker med beska gör att mörkt kött går bra till denna ölstil. Förslag är bland annat kalops med rödbetor, ankbröst med savoykål eller lammkorv.

Lär dig mer