Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale belgisk stil

Bière de garde

Bière de garde bryggdes förr på vinterhalvåret

Bière de garde är den franska motsvarigheten till Belgiens bondgårdsöl – saison. Bière de garde betyder öl att spara och har fått sitt namn av att det bryggdes under vinterhalvåret för att sparas till sommaren, främst i norra Frankrike. Likheterna med saison är flera: En fruktig doft som drar åt aprikos och persika och ibland även ett stalligt inslag. Skillnaden ligger i att bière de garde ofta är mer maltbetonad, saknar syrlighet och inte har samma humlearom och beska som saison.

Bière de garde jäser ofta vid sval temperatur och kan ibland vara kalljäst med lagerjäst, vilket gör att ölet inte blir så jästaromatiskt som saison – utan får en renare smak. Alkoholhalten kunde historiskt variera kraftigt men ligger idag runt 7-8 %, men det förekommer exempel på närmare 10 %. En viss sötma med maltig smak av ljust bröd är vanligt för stilen.

Precis som för belgisk ale märks ofta bière de garde upp med vilken färg ölet har: blonde (halmgul), ambrée (bärnsten) och brune (brun). I dag bryggs bière de garde året om. Många bryggerier är noga med att ölet ska lagras innan konsumtion och man låter det mogna på champagneflaskor med grimma och kork.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ölstilen har stor variation i beska, men generellt passar ölet till ljust kött som exempelvis till rätterna citron- och örtbakad kyckling, kallskuren fläskfilé och parmalindad fläskfilé med balsamico.

Lär dig mer