Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale belgisk stil

Belgisk mörk ale

Belgisk mörk ale är fyllig och ibland söt

Här samlar vi all mörk ale i belgisk stil som inte passar in på de övriga specifika belgiska stilarna. Belgisk mörk ale är ofta fyllig med en viss sötma och har inslag av torkad frukt, choklad, farinsocker och gräddkola – men kan även ha fruktiga inslag av pomerans, aprikos och persika. Beskan är oftast måttlig och balanseras av sötma. Ölets karaktär kommer huvudsakligen från jästen och malten. Färgen är gyllenbrun till mörkare brun.

I Belgien finns det lika många ölstilar som ölmärken sägs det. I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets smakprofil. Man jäser ofta sin ale vid högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale. Belgiska bryggerier tvekar heller inte att använda kryddor i ölet: pomeransskal, koriander, ingefära, kanel, kardemumma eller varför inte kandisocker? Alkoholhalten i belgisk mörk ale är sällan under 6 %.

Klosteröl och trappistöl är två andra begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av ett kloster utan kan likaväl bryggas av ett kommersiellt bryggeri, men som kanske använder namnet på en gammal klosterruin för sin klosteröl. Trappistöl är delvis unikt för Belgien, som har sex av världens 14 ölproducerande trappistkloster.

Rekommenderat: Porterglas
10-14°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Det finns en viss sötma i dessa smakrika öl och beskan är måttlig. Här kan du para med nöt- eller vilt- och lammkött, exempelvis lammstek med potatisgratäng, grillad biff med bearnaise och älgstek med gräddsås.

Lär dig mer