Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Ale belgisk stil

Belgisk ljus ale

Belgisk ljus ale har tydlig smak av jäsningen

Här samlar vi all ljus ale i belgisk stil, vilka benämns som blonde, och som inte passar in på någon av de övriga belgiska ölstilarna.

I Belgien finns det lika många ölstilar som ölmärken sägs det. Har de verkligen ingenting gemensamt? Visst har de det. I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets doft och smak. Jäsningen sker ofta i högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale. Belgiska bryggerier tvekar heller inte att inkludera kryddor i ölet: pomeransskal, koriander, ingefära, kanel, kardemumma och kandisocker, exempelvis. Alkoholhalten är sällan under 6 %.

Belgisk ljus ale är ofta kryddig med inslag av aprikos, pomerans och honung. En viss sötma är vanlig och beskan är ofta måttlig. Humlearomen är sällan framträdande utan det är malten och framförallt jästen som sätter störst avtryck i doft och smak.

Klosteröl och trappistöl är två andra begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av ett kloster utan kan likaväl bryggas av ett kommersiellt bryggeri, men som kanske använder namnet på en gammal klosterruin för sin klosteröl. Trappistöl är delvis unikt för Belgien, som har sex av världens 14 ölproducerande trappistkloster. 

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ölet kan ha en viss sötma och då passar det till ostar, som kittost och hårdostar. I köttväg kan vi bland annat föreslå choucroute, flankstek och dumplings.

Lär dig mer