För tillfället går det inte att beställa till detta ombud. Om du har frågor, kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@systembolaget.se eller 0771-83 83 00.
Temperatur för olika drycker
Vad man föredrar för temperatur på drycken kan vara lite olika, men det finns rekommendationer.
Rött vin
Rekommendationerna utgår från våra smaktyper för rött vin. De står på etiketten på hyllans kant.
Mjukt & bärigt: 14-16°C
Kryddigt & mustigt: 16-18°C
Fruktigt & smakrikt:16-18°C
Stramt & nyanserat: 16-18°C
Vitt vin
Rekommendationerna utgår från våra smaktyper för vitt vin. De står på etiketten på hyllans kant.
Friskt & fruktigt: 8-10°C
Lätt & avrundat: 6-8°C
Fylligt & smakrikt: 8-12°C
Druvigt & blommigt: 8-10°C
Mousserande vin
8-10 °C
Rosévin
8-10°C
Öl
Ljus öl: 8-10°C.
- Ljus lager
- Ljusa ale (till exempel saison och IPA)
Mörk öl:10-12°C.
- Mellanmörk lager
- Mörk lager
- Mörka ale (utom i belgisk stil)
- Torr porter, stout och imperial
Mörk ale i belgisk stil: 12-14°C.
Veteöl: 6-8°C.
Syrlig öl: 6-8°C (till exempel lambic, gueuze och berliner weisse)
Söt porter, stout och imperial: 14-16°C.
Cider
8-10°C
Dessertvin
Söta vita: 8-10°C
Till exempel sauternes och tokaj.
Söta röda: 16-18°C
Till exempel recioto.
Söta mousserande: Cirka 8°C
Till exempel moscato d'asti.