Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

USA - Kalifornien North Coast cabernet sauvignon


 • Årgång: 2019
  Betyg: 5

  Rapporter visar att årgången i Napa och Sonoma kommer att rankas högt. Vintern var blöt vilket gav tillförsel till vattenreserverna. Under den blöta våren fanns i och för sig risk för svampangrepp eller ojämn blomning. Sommarvärmen kom dock i rätt tid och kylig morgondimma och svala kvällar/nätter skapade en perfekt balans för druvorna att få en jämn växtsäsong. Kvaliteten på druvorna skördades under perfekta förhållanden och det lär även visas sig i vinerna.


 • Årgång: 2018
  Betyg: 5

  En betydligt svalare säsong än åren innan och man slapp större värmeböljor under skördetiden. Druvorna fick mogna jämnt och långsamt under sommaren och sensommaren. Alla verkar lovorda årets skörd som ser ut att ge harmoniska och balanserade viner.  


 • Årgång: 2017
  Betyg: 3

  I början av året föll mycket regn som gjorde att vinrankorna klarade av den extrema hettan som kom och gick under växtsäsongen. Svalare temperaturer i september räddade druvorna från att bli alltför övermogna med höga sockerhalter. Överlag verkar odlarna vara nöjda, även om volymerna blev lägre än normalt.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 5

  En varm och torr växtsäsong. (Torka har varit vanligt en längre tid i Kalifornien.) Dock blev augusti ovanligt sval och gjorde att sista delen i mognadsfasen saktade in och gjorde att druvorna fick en hög fruktsyra och bra tanninstruktur. Ingen stress för vinrankorna och sockernivåerna kom in på bra nivå. Många vinmakare anser att årgången är väldigt bra för cabernet sauvignon och speciellt i Napa Valley och Sonoma.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 5

  Värmen i augusti och september fick druvmognaden att accelerera och det blev en av de tidigaste skördestarterna någonsin. Skörden blev något mindre men smakintensiteten i druvorna desto större. Vinmakarna är mycket nöjda med kvaliteten och betecknar säsongen som exceptionell. Dock var inte säsongen problemfri. Det härjade många och stora bränder i Kalifornien som förstörde stor mängd växtlighet. Speciellt Lake County, strax norr om Napa, drabbades hårt.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 4

  Vinmakarna i Napa Valley ser fram emot de färdiga vinerna, av kvalitet i stil med 2013. I Sonoma var det tuffare, speciellt med torka och stress av vinrankorna. En liten fördel för Napa med cabernet sauvignon i spetsen – med även chardonnay verkar lovande.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 5

  Lovorden från vinodlarna säger allt: ”Överraskande friska och fullt mogna druvor i hela klasar, det bästa jag sett”. ”Vilken säsong, det här överträffar allt”. ”Stora röda viner fulla med komplexitet”. ”Koncentrerade och balanserade vita viner”. Kan vi ana att vinmakarna i Bordeaux såg med avund på kollegorna ”over there”?


 • Årgång: 2012
  Betyg: 5

  Överlag en mycket lättarbetad årgång, som gav både kvalitet och kvantitet. De flesta i Napa Valley är nästan lyriska över denna årgång. Även odlarna i Sonoma är mycket optimistiska. Problemet som egentligen oroade var platsbristen – var skulle de lägga alla druvorna?


 • Årgång: 2011
  Betyg: 4

  Den svala vädret skapade problem med framför allt en långsam mognadsperiod. Det gällde speciellt längs hela västkusten. Napa och Sonoma drabbades av mycket nederbörd under hösten och oron för både röta och svampangrepp började gro. En del panikskördade, men de som vågade vänta fick belöning i form av hög kvalitet, då hösten avslutades med en klassisk ”indian summer”.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 3

  En rekordkall vår ledde till en sen knoppsättning. Nederbörden i maj var dubbelt jämfört med snittet. Det kalla vädret fortsatte under sommaren och juli var enligt statistiken den näst kallaste på 50 år. Trots alla svårigheter var vinmakarna positivt inställda till potentialen i druvkvaliteten.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Överlag en bra växtsäsong, speciellt för cabernet sauvignon. Friska druvor med bra koncentration kunde skördas efter nästan perfekta väderförhållanden.


 • Årgång: 2008
  Betyg: 4

  Resultatet blev till slut mycket bra, i vissa fall riktigt lovande för speciellt Napa Valley. Sonoma drabbades av värsta frosten i april på flera decennier. En liten skörd, men kvaliteten överlag mycket bra.


 • Årgång: 2007
  Betyg: 3

  Den milda vintern och torra våren gav en tidig blomsättning och en tidigare skördestart än normalt som en följd av det. Druvmognaden var ovanligt jämn. Många odlare fick panik eftersom alla druvsorter såg ut att mogna samtidigt. Septembers svalare väder var välkommet och gav lite respit. Den låga fuktigheten hade hållit rötan och sjukdomar borta. Skörden var liten men frisk. Vinmakarna förväntar sig ett bra resultat, med både koncentration i frukt och färg.


 • Årgång: 2006
  Betyg: 4

  Vinterregnen och den ganska kyliga våren gav oroliga miner bland vinmakarna. Oron för röta var utbredd. Det krävdes kraftig gallring av lövverket för att minska röthotet. Det blev en svalare sommar än normalt och en tio dagars värmebölja från slutet av juli gjorde att fotosyntesen hämmades. Hettan avlöstes av mycket svalt väder och syran i druvorna återhämtades mycket bra. En bra avslutning gav stora förväntningar på hög kvalitet.


 • Årgång: 2005
  Betyg: 3

  Den blöta vintern och rikligt med vårregn, samt en tidig sommar fick stockarna att växa rekordartat. Den svala perioden som följde gjorde att skörden blev sen, men stor. En del insåg att en tidig begränsning av skördeuttaget var ett måste för att höja kvaliteten.


 • Årgång: 2004
  Betyg: 3

  Växtsäsongen satte rekordfart i början av året. Mars var ovanligt varm, liksom april. Maj och juni bar med sig lite svalare väder tills augustihettan kom och även varade i september. Morgondimmorna uteblev och dagarna var ovanligt fuktiga. Bergsområden lyckades bäst detta år, som i övrigt gav en liten skörd med ovanligt sockerrika druvor.


 • Årgång: 2003
  Betyg: 4

  En varm februari ledde till en tidig knoppning, men en ovanligt kall och blöt april stoppade i princip växten i flera veckor. Värmen kom i juni och juli, medan augusti var svalare och regn i september. En ganska liten skörd och små druvor, gav koncentrerade och fruktiga viner.


 • Årgång: 2002
  Betyg: 3

  Detta var ett omväxlande varmt och kallt år. Våren var kylig, fuktig och regnig. I juni kom värmen. Under sommaren drabbades vingårdarna av flera korta värmeböljor, som gjorde att många druvor blev alltför mogna för att ge välbalanserade viner.


 • Årgång: 2001
  Betyg: 5

  Druvor av hög kvalitet skördades tidigt. En torr vinter följdes av en varm vår. Sträng frost i april minskade den potentiella skörden. Maj och juni var mycket varma, vilket oroade odlarna, men kyla och dimma i Napa och Sonoma bromsade mognadsprocessen. Skörden inleddes trots detta redan den 17 augusti och genomfördes under perfekta väderförhållanden i september och oktober.


 • Årgång: 2000
  Betyg: 3

  En årgång som gav viner av blandad kvalitet. De bästa cabernetdruvorna kom från Kaliforniens varmare regioner. I svalare lägen var det svårt för druvorna att mogna tillräckligt. Dock var skörden överlag stor.


 • Årgång: 1999
  Betyg: 4

  Liksom 1998 försenades druvornas utveckling av den fuktiga och kalla våren. Fortsatt svalt väder under sommaren såg ut att ge tämligen omogna druvor med för hög syra. Årgången räddades dock av varmt väder de två sista veckorna i september.


 • Årgång: 1998
  Betyg: 3

  En ovanligt kall och regnig vår bromsade druvornas utveckling. Odlarnas farhågor om svampangrepp uteblev, då juli och augusti bjöd på varmt väder. Detta förbättrade läget även om skörden blev mindre än normalt. Tämligen goda väderförhållanden under oktober gjorde att cabernetdruvorna kunde skördas hyfsat mogna.


 • Årgång: 1997
  Betyg: 5

  En mycket lyckad årgång. Väderförhållandena var i stort sett ideala under vår, sommar och höst. Årgången karaktäriserades av att druvorna mognade samtidigt. Förutom den generellt höga kvaliteten kunde odlarna glädja sig åt en rekordstor skörd.


 • Årgång: 1996
  Betyg: 4

  På grund av ostadigt väder under druvornas fruktsättningsperiod blev skörden rejält reducerad. Den varma sommaren medförde att sockernivåerna sköt i höjden. Svalare temperaturer i september  bidrog till en bra mognadsutveckling av druvorna. Överlag en svagare årgång än 1994 och 1995.


 • Årgång: 1995
  Betyg: 5

  Ett år som bjöd på extrema väderförhållanden. Översvämningar under vintern, kraftigt regn under våren och hagel i juni. Efter en långsam mognadsperiod kom värmen i september, och cabernetdruvorna mognade närmast perfekt.


 • Årgång: 1994
  Betyg: 4

  En lång sval vår och en dito sommar gav en sen skörd som sträckte sig in i november. Det regn som föll i september skonade dock Napa och Sonoma, och odlarna kunde skörda jämnt mogna cabernetdruvor.


 • Årgång: 1993
  Betyg: 3

  En blandad årgång. Regn under blomsättningen bidrog till en ganska liten skörd. Omväxlande kallt och varmt väder under sommaren försenade druvornas mognad. Cabernetvinernas stil styrdes av när druvorna skördades. Generellt är vinerna antingen något för sträva eller så saknar de fruktighet.


 • Årgång: 1992
  Betyg: 4

  Återigen ett bra år för cabernet. Efter en något sval vår,  mognade druvorna rejält efter en het augusti. Varma dagar och svala nätter under september skapade mycket goda förutsättningar för cabernetdruvor med hög garvsyra.


 • Årgång: 1991
  Betyg: 5

  Efter fyra torra år i rad kom mars med rikligt med regn. En sval sommar gjorde växt- och mognadsperioden ovanligt lång detta år. Vissa otåliga odlare skördade sina cabernetdruvor för tidigt, medan andra väntade, med bättre resultat som följd. Napa Valley lyckades överlag bäst.


 • Årgång: 1990
  Betyg: 4

  En lyckad årgång. Det regnade kraftigt  under druvornas blomning i slutet av maj, och därför minskade den potentiella skörden i norra Kalifornien. En mild och stabil, nästan torr väderlek under sommaren gav tidigt mogna cabernetdruvor. De flesta odlare hann skörda innan septemberregnen kom.