Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Sydafrika - Coastal Region


 • Årgång: 2019
  Betyg: 4

  Volymmässigt en rekordlåg skörd som helhet, lägsta sedan 2005. Detta dels på grund av tidigare års torka och dels på regn och kyla som saktade ner druvornas mognad och gav små druvor. Små druvor signalerar dock hög koncentration av smakämnen, fruktsyra och tanniner. Många odlare var också nöjda med kvaliteten. Enligt vissa rapporter har chenin blanc från Stellenbosch och Walker Bay, pinot noir från Elgin och Walker Bay samt Swartlands Rhonedruvor dragit vinstlotten 2019.


 • Årgång: 2018
  Betyg: 4

  Det var torrt även detta år. Skörden blev runt 15 procent mindre än föregående år. Det såg bra ut till en början men druvorna blev små, vilket påverkade totala skörden. Det var inga större problem med svampangrepp eller röta och druvorna kunde bärgas friska. Det är trots allt stora variationer mellan distrikten och till och med mellan vingårdarna, främst beroende på vattentillgången. De som lyckades bäst var de som med skicklighet kunde bevara jordens fuktighet och med trimmat lövverk skydda druvorna från solen. De små bären var koncentrerade och en del högkvalitativa viner väntas med bra färg, koncentration och moderat syranivå 


 • Årgång: 2017
  Betyg: 4

  Odlarna har lidit av torka i flera år och 2017 var inget undantag. Skörden blev ändå större än året innan. Och kvaliteten på druvorna är producenterna nöjda med tack vare svala nätter som gjorde att druvorna behöll sin fruktsyra. Torkan gjorde att druvorna blev små, vilket gav koncentrerade viner med mycket aromer och tanniner/strävhet för de röda. En jämförelse: Om 2015 var en varm årgång som gav fylliga och kraftiga viner så verkar 2017 ge mer eleganta viner med högre fruktsyra.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 3

  Mycket hett och torrt väder, (Sydafrika har lidit av torka i flera år), vilket gjorde att sockernivåerna i druvorna sköt i höjden snabbt och man fick skörda tidigt. Fenolmognaden hängde inte med (fenoler består bland annat av tanniner) och balansen i druvorna kanske inte var optimal vid skörd. Vissa producenter klarade av årgångens utmaningar bättre än andra, det vill säga kvaliteten varierar. Även bränder drabbade området Simonsberg i Stellenbosch


 • Årgång: 2015
  Betyg: 4

  En bra årgång med varmt och torrt väder som gav tidig skörd av druvor i bra kondition. Något mindre skörd jämfört med 2014 .


 • Årgång: 2014
  Betyg: 3

  En utmanande årgång präglad av regn och kyla, vilket främst drabbade rödvinerna i de centrala delarna av landet. Coastal klarade sig något bättre. Gröna druvor som plockades i februari klarade sig bäst.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 4

  En bra start och ännu bättre avslutning på odlingsperioden men tyvärr präglades tiden emellan av fukt och risk för svampangrepp. Varierande resultat för röda viner, där de som väntade länge med att plocka blev rikligt belönade.  


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  Skörden blev något mindre än normalt men moderata temperaturer under februari-mars och en torr och varm skördeperiod gav fin frukt. Årgången påminner om 2011 men vinerna är generellt mer koncentrerade.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 3

  Vintern var ovanligt kall, blåsig  och torr, vilket gav mindre skörd än vanligt. Rödvinerna blev på grund av detta koncentrerade med hög syra.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 3

  Ojämn årgång präglad av regn och kalla vindar i november gav problem med svampangrepp på sina håll. Värme och uppehåll i december räddade skörden, speciellt för de som plockade sent.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 5

  Varmt väder i början av växtsäsongen följdes av något lägre temperaturer och regn som kom i exakt rätt tid. Jämn och pålitlig årgång där skörden varade ända in i maj.