Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Spanien - 2018


 • Distrikt: Priorat
  Betyg: 5

  En riklig nederbörd var orsak till viss mjöldagg här och där, men även ett bidrag till en stor skörd då vattenreservoarerna fylldes på. Det var lite svalare än normalt under sommaren – vilket förlängde mognaden, men på ett bra sätt. Druvorna kunde utveckla sina aromer till full mognad och man förväntar sig balanserade viner i en något annorlunda stil än tidigare år.  


 • Distrikt: Ribera del Duero
  Betyg: 5

  Ett år utan större komplikationer. Något svalare än vanligt i juli, men resterande period var varm och ypperlig för en fin mognad och skördetid. Stora förväntningar råder bland vinmakarna. Man hoppas på viner med god balans och koncentration av färg och frukt med bra fruktsyra, något som indikerar på långlivade viner från denna årgång. 


 • Distrikt: Röd Rioja
  Betyg: 4

  Med 486 miljoner kilo druvor blev det en av de största skördarna någonsin. Början av säsongen var dock inte så uppmuntrande. Som på många andra ställen gav den kalla fuktiga våren och försommaren upphov till en utbredd mjödagg och försenad knoppning. Det var dock efterperioden med en generös väderlek som ledde till en stor skörd av god kvalitet – men en noggrann druvselektering både i vingård och vineri var nödvändig. Ett år av balans och elegans snararare än kraft och koncentration.