Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - 2010


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 3

  En dramatisk årgång, sa vinbönderna. Det började med en kall vinter och vår. Försommaren var torr och varm och bönderna log. Men torkan höll i sig och rankorna drabbades av stress. Mognaden avstannade. Regnet kom i mitten av augusti och det var med besked. Druvorna utvecklades snabbt. Men regnet fortsatte. Röta utvecklades på några dagar och det blev snabba beslut att försöka hitta en optimal tid för skörden, utan att skörda alltför omogna druvor. Det krävdes en hård gallring. De som vågade vänta fick belöning i form av en torr, sval och blåsig period. Utvecklingen av röta avstannade och klasarna torkade. Dock hade redan en stor andel pinotdruvor drabbats och det minskade skörden. Detta är helt klart ett bra år för chardonnay.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Skörden blev liten, som på många andra håll. Sammanfattningsvis en bra växtsäsong och en fin avslutande period med harmonisk mognad. Klassisk elegans kombinerad med koncentration och rätt hög nivå av garvsyra i harmoni med fruktsyran. Ett bra resultat.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 5

  En ovanligt torr växtsäsong resulterade i små druvor med tjockt skal. Dessutom var sommaren mycket varm och risken var stor att vinerna skulle bli obalanserade och alltför alkoholrika. De kalla nätterna i augusti och september såg dock till att fruktsyran hölls på en hög nivå. Merlot drabbades till stor del av coulure och det reducerade skörden upp till 20 procent. Trots allt, resultatet påminner till stor del om 2009 men med högre syra. 2010 års viner behöver tid på sig för att komma till sin rätt. Med tiden kanske det blir en klassisk årgång (ändrad från ursprunglig 4 till 5)?


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  En mycket kall vinter, med temperatur ner till -20, avlivade effektivt en stor andel rankor och är en bidragande orsak till att skörden överlag minskade med upp till 50 procent. De flesta odlingar drabbades av millerandage (klasar med ovanligt små druvor). Inte nog med det, ett häftigt åskväder med hagelstorm i september spädde på eländet. Strax därefter kom dock nordliga vindar och torkade upp och minskade de rötangrepp som uppkommit. Den lilla skörden till trots så visar 2010 års viner upp en elegant klassisk stil, med bra balans och en fräschhet som påminner om 2002.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Vädret var mycket likt den norra delen. Men de sydliga kollegorna verkar ha haft lyckan med sig, för superlativen bland vinmakarna ekar än för druvkvaliteten detta år. Dock är man besviken över den lilla skörden. Förutsättningarna för exceptionella viner är goda.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  En mycket lyckad årgång för både torra och söta vita viner. Årgången 2010 visar upp balanserade viner med en karaktärsfull friskhet. Det var en ovanligt torr växtsäsong. Sommaren var mycket varm och risken var därmed stor att vinerna skulle bli obalanserade och alltför alkoholrika. De kalla nätterna i augusti och september såg dock till att fruktsyran bibehölls på en hög nivå och slutresultatet är i närheten av 2009 års kvalitet.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Det krävdes en noggrann selektering för att sortera bort rötangripna chardonnaydruvor. Druvorna mognade tidigt på grund av värmen i september. En liten skörd, men trots allt fruktiga och balanserade viner med en bra fruktsyra. Mersault lyckades mycket bra. Chablis har en mycket lovordad årgång, med koncentration och klassisk mineralitet – det finns goda förutsättningar för långlivade och lagringsdugliga viner från Chablis 2010. Betyget för Chablis är en klar femma.