Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - 2007


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 3

  Den varma våren ledde till en tidig knoppning. Förväntningar på en mycket tidig skörd fick revideras efter sommaren, som var både kall och regnig. Hagelstormar hade en stor förödelse på vissa håll. Generellt inget vintage-år, men kvaliteten på skörden blev trots allt något bättre än förväntat. Inget bra chardonnay år, men pinot noir klarade sig över förväntan.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  April var ovanligt varm och påskyndade växtligheten, vilket såg ut att ge en rekordtidig skörd. Druvanalyser i augusti, som var ovanligt sval, visade dock på en avstannande mognadsprocess. Avslutningen på säsongen gav mycket goda förhållanden med värme, torka och svala nätter. Det blev till slut en väldigt lång växtsäsong, som ser ut att ge viner av hög kvalitet med intensitet, balans och komplexitet.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  En ovanligt lång växtsäsong gav förutsättningar till lovande viner, speciellt för de som vågade vänta på full mognad. Sommaren var dock inte helt problemfri: utbredd mjöldagg hotade de goda förutsättningarna. Ett noggrant druvurval krävdes för att säkra en hyfsad kvalitet. Detta år ser ut att ge rätt färgrika mörka viner, men samtidigt något lättare med en tendens till tidig mognad. Speciellt för cabernet sauvignon. Förutsättningarna för merlot ser bättre ut.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  Den milda och torra vintern följdes av en varm och solig vår. Men det blev en kall och blöt sommar, med några få undantag. Hoten från mjöldagg och röta var ständigt närvarande. Hårda gallringar var en nödvändighet för att få en tillfredsställande druvkvalitet. Det blev en liten skörd och något lättare viner. Côtes-du-Nuit ser ut att ha lyckats bäst.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Helt perfkekta förhållanden under hela växtsäsongen fram till höstens skördetid gav friska druvor. Resultatet är mörka, koncentrerade och balanserade viner. En mycket lovande årgång.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Trots svåra väderförhållanden blev det ett mycket lyckat år för gröna druvor. Kvaliteten är hög och jämn både för de vita torra och söta vinerna.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  De odlare som hade modet att vänta med skörden lyckades bäst. Producenterna i Côtes-du-Beaune är mycket förväntansfulla. I Chablis är det varierat resultat. Området var hårt drabbat av hagelstormar och fruktsyran i vinerna är inte så hög, vilket ger lite mer avrundade Chablis-viner än normalt.