Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - 2004


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  En mycket bra säsong överlag. Visst problem med svampangrepp på främst chardonnay. En perfekt höst erbjöd idealförhållanden, liten nederbörd och svala nätter. Hög kvalitet, koncentrerade men balanserade viner i frukt och syraavseende. Stor potential och säkert årgångschampagne för de flesta producenter.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Regn i början av året fyllde på vattennivån, som var mycket låg efter 2003 års värme. En mycket bra växtperiod från den varma våren och sommaren, till välbehövligt regn i augusti inledde en lång sval, men rätt torr höst. Utmärkta förutsättningar, mycket tack vare de svala nätterna, gav mer klassiska viner i elegantare stil än 2003. Mindre koncentration, men mer balans än 2003. Mycket bra år för marsanne och rousanne.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  Ett normalt år. Våren och sommaren gav en jämn blomning. Hösten var varm, men det krävdes beskärning för att uppnå en bra druvmognad på grund av de få soltimmarna. De som vågade vänta med cabernetskörden till oktober belönades med en bra kvalitet. En mer klassisk stil med balanserade viner.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 2

  En varm vår, regnig sommar och kall, fuktig höst gjorde detta till en svår årgång. Vissa spridda angrepp av mjöldagg och augustihagelstormar i Côtes-du-Beaune samt en ojämn mognad ställde höga krav på noggrannhet i vingårdsarbetet. En begränsning av skördeuttaget blev nödvändigt för att åtminstone ha en chans.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Ett mycket bra år igen med perfekta mognadsförhållanden. Det var varmt och torrt, men de svala nätterna i motsats till 2003, gjorde att rankorna inte utsattes för samma stress. Fruktsyran är betydligt högre detta år och vinerna kännetecknas av koncentration och komplexitet. Speciellt lyckat för grenache.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 3

  En regnig höst gav dystra botrytisutsikter. Ett avbrott i nederbörden och torra vindar erbjöd bra förhållanden i slutet av augusti till början av oktober. De som väntade längre ångrade sig, för regnet återkom och sänkte druvkvaliteten radikalt. Inget toppår, men bra viner från egendomar med noggrann selektering.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  De goda förutsättningarna under våren och försommaren, fick ett avbräck genom svampangrepp. Det blev ett kyligt och molnigt slut på sommaren. Augustisolen som önskades för mognaden uteblev och regnet gjorde att druvorna svällde. Septembervädret var däremot perfekt. Det var efterlängtat, eftersom fruktsyran och sockernivån balanserades och hindrade en katastrofskörd.