Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - 2002


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 5

  Först såg det ut att bli en upprepning av fjolårets dåliga väder. Regnet vräkte ner i slutet av augusti och röta spred sig i vingårdarna. Odlarna befarade det värsta, men i början av september slutade det regna. Klasarna torkade och rötan försvann. Därefter hände något ovanligt för Champagne. Druvorna skrumpnade (passerillage) och blev koncentrerade. Det soliga vädret fortsatte in i oktober och allt tyder på att detta blir ett bra (om än speciellt) år för årgångschampagne.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 2

  En svår årgång. En dålig blomning följdes av hagelstormar och röta. På sina håll minskade skörden med 60 procent. Många producenter chaptaliserade (tillsatte extra socker i) musten för förbättra balansen i vinerna.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  April var kylig och först i mitten av maj kom värmen och blomningen satte fart. Men kyla och fukt i slutet av månaden gjorde att druvorna mognade ojämnt och att kvantiteten blev liten. Sommaren var sval, regnig och grå och i augusti syntes tecken på röta. Det som såg ut att bli en katastrof räddades av att hösten blev mycket torr, solig och blåsig. Sen skörd gynnade cabernetdruvorna. Generellt sett klarade sig norra Médoc bäst.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  Till skillnad från många andra områden i Frankrike detta år, gjorde Bourgogne bra ifrån sig. Torrt och varmt väder i juli och augusti följdes av en inledningsvis något regnig septembermånad. Skörden inleddes i Côte d'Or den 15 september och var avklarad den 1 oktober.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 1

  En katastrofårgång. Skyfall och översvämningar i början av september ledde till att skörden halverades. Dessa viner vinner inte på lagring.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Sauternesvinerna blev över förväntan, även om de inte går att jämföra med toppåret 2001, utan snarare med 1999. I mitten av september skedde en första plockning – triage – eller gallring av vingårdarna. Den huvudsakliga skörden genomfördes i omgångar i början av oktober.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Till skillnad från många andra områden i Frankrike detta år, gjorde Bourgogne bra ifrån sig. På det hela taget var detta en lyckad årgång för de vita vinerna. Skörden blev något större än genomsnittet. För Chablis var detta en mycket god årgång.