Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - 2000


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 2

  En problematisk årgång som kunde ha slutat sämre, om inte vädret hade blivit bra under själva skörden.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Efter en regnig vår startade blomsättningen i slutet av maj. Under juli var vädret molnigt och svalt. Värmen kom i mitten av augusti och höll sig fram till skörden i början av september. Överlag en god årgång.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 5

  Det som såg ut att bli en mycket svår årgång i Bordeaux, räddades av det extrema högtrycket i augusti och september. Druvorna fick chans att mogna och kvaliteten på de sent mognande druvsorterna cabernet sauvignon och cabernet franc blev mycket hög.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  En årgång där vinernas kvalitet är starkt kopplad till hur väl odlarna lyckats gallra druvorna innan skörden. Maj och juni var både varma och torra, men kallt och blåsigt väder i juli ledde till problem. I september blev vädret bättre, men lokala oväder störde skörden i Côte de Beaune.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Återigen en lysande årgång för vinerna från södra Rhône. En sval juli följdes av en het augusti, varefter mogna och garvsyrerika druvor kunde börja skördas i slutet av samma månad.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 2

  En svag årgång beroende på kraftiga regn i mitten av oktober. Den tidigt mognande sauvignon blanc klarade sig något bättre än  semillondruvorna.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  I Côte de Beaune och Mâcon började arbetet med skörden relativt tidigt, den 6 respektive 10 september. Vinerna kännetecknas av god fruktighet och ungefär samma syranivåer som 1999 års viner. Chablis lyckades riktigt bra detta år.