Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - 1998


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 3

  En rekordstor skörd av hyfsad kvalitet. Många producenter valde att göra årgångschampagne.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 5

  En svår frost som drabbade norra Rhône i mitten av april, följdes av bra väder under resten av druvornas mognadsperiod. Hettan i juni följdes av en del regn i juli. men värmen kom tillbaka i augusti, och mogna druvor kunde skördas i början av september.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  En god årgång. Regnet i slutet av september och i början av oktober gjorde att vinerna från Médoc och Graves (vänstra stranden) blev lite mindre koncentrerade. Vinerna från St-Emilion och Pomerol (högra stranden) klarade sig bättre eftersom merlotdruvorna skördades innan regnet.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  En årgång som gav viner av varierande kvalitet. Sommaren var varm och torr, men inte speciellt solig. Ett tio dagar långt uppehåll i regnandet under september, gav odlarna möjlighet att låta druvorna mogna ytterligare innan skörden startade.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 5

  En toppårgång för vinerna från södra delen av Rhône. En lång, torr och varm sommar följdes av  lagom mycket regn i september. Mogna, friska druvor kunde skördas under perfekta förhållanden.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Överlag var väderleken bättre än året innan. Regn ställde dock till med problem i september. I likhet med 1997 gjordes goda viner av begränsad kvantitet.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  En ganska svår årgång där allt hängde på hur väl odlarna gallrade sin skörd. September bjöd omväxlande på regn och solsken och svampangrepp ställde till med problem. Överlag är de vita vinerna relativt fylliga med avrundad syra. Hagel i Chablis reducerade skördemängden.