Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Spanien - Röd Rioja


 • Årgång: 2019
  Betyg: 4

  Årgången ser lovande ut för Rioja. Värme, javisst, men också fin skördehöst med mycket bra väder i september och oktober. Druvorna var relativt små vid skörd, men var samtidigt fulla av smak med hög fruktsyra, färg och tydlig tanninstruktur. Volymerna är dock ner jämfört med 2018. Betyget kan höjas till en femma framöver, när vinerna kommer ut på marknaden.


 • Årgång: 2018
  Betyg: 4

  Med 486 miljoner kilo druvor blev det en av de största skördarna någonsin. Början av säsongen var dock inte så uppmuntrande. Som på många andra ställen gav den kalla fuktiga våren och försommaren upphov till en utbredd mjödagg och försenad knoppning. Det var dock efterperioden med en generös väderlek som ledde till en stor skörd av god kvalitet – men en noggrann druvselektering både i vingård och vineri var nödvändig. Ett år av balans och elegans snararare än kraft och koncentration.  


 • Årgång: 2017
  Betyg: 3

  Frost och torka skapade dåliga förutsättningar för druvorna och skörden blev 25 procent mindre än 2016. Men trots värmeböljor under sommaren är druvkvaliteten bra. Regn inför skörden sänkte temperaturen och höjningen av sockernivåerna stannade av. Vinerna kommer antagligen ändå få en relativt hög alkoholhalt, mycket tanniner och en aningen lägre fruktsyra än normalt.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 4

  Kvaliteten anses vara mycket bra och volymen blev stor (många producenter fick slänga stor mängd frukt för att klara volym- och kvalitetskraven). Druvorna fick en lång växtsäsong och mognadsprocessen var relativt långsam, druvorna skördades med balans mellan tanniner och frisk fruktsyra. Aromerna är koncentrerade och alkoholhalten är på normalnivå.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 5

  Varmt och torrt. Speciellt i Ribera del Duero. Både där och i Rioja klarade sig gamla vinstockar bäst, medan de yngre kämpade för att överleva. De högre belägna vingårdarna i svalare lägen klarade sig bäst och förväntningarna bland producenterna är höga. Generellt generösa viner, mjuka tanniner och högt alkoholinnehåll med balans och elegans från vissa svalare lägen.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 3

  Årgången var på väg att nå lysande recensioner och resultera i toppkvalitet, men det blöta vädret under sensommaren och skördetid orsakade problem för en del odlare. De som gjorde ett noggrant arbete i vingården fick lön för mödan. Varierande kvalitet från hyfsad till god – och på en del högre belägna vingårdar bra kvalitet.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 3

  Våren var kall och blöt. I vissa spanska vinområdena föll det fem gånger så mycket regn som normalt. Sommaren i Rioja var svalare än normalt, men torr och solig. Vid skörd var dock inte alla druvor helt mogna och det är en del ojämnheter i kvaliteten. 


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  Ett torrt år med liten skörd. Generellt små, men koncentrerade druvor förväntas tillika ge koncentrerade viner med hög tanninhalt. Området Ribera del Duero är än mer optimistisk gällande kvaliteten detta år.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 4

  Ett varm år i Rioja ledde till stressade rankor. Vinerna är koncentrerade och fylliga med mycket fruktaromer. Fruksyran är aningen lägre än normalt, men årgången anses vara av bra kvalitet.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 5

  En något svalare växtsäsong än normalt, med lite längre mognadsperiod, speciellt på grund av av svala september. Det gav en behaglig och harmonisk druvutveckling.  Intensitet och fruktighet kännetecknar årets resultat med något mindre alkohol. Ett bra år och speciellt kollegerna i Ribera del Duero hade fantastiskt resultat.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Ytterligare en god årgång i Rioja. Det fina sommarvädret krävde gallring för att begränsa tillväxten. Lätta regn i september gav en extra kick och torrt väder följde upp med full druvmognad. Generellt ett mycket bra år för Rioja.


 • Årgång: 2008
  Betyg: 3

  Överlag ett svalt år med mycket vårregn. Detta utmanade vinodlarna som verkligen fick visa sina kunskaper i vingårdsarbetet. Ett år med blandad kvalitet.


 • Årgång: 2007
  Betyg: 4

  En liten skörd beroende på kraftiga vårregn som ledde till utbredd mjöldagg. Alta och Alavesa vår hårt drabbade. Sommaren var ganska blöt, men frånvaro av regn under soliga september räddade skörden och kvaliteten. Trots allt blev det ett år med eleganta viner, generellt dock kanske lite lättare i karaktären.


 • Årgång: 2006
  Betyg: 3

  Den regniga vintern fyllde på vattenreserven och gav en bra start tillsammans med en varm och torr vår. Sommaren var varmare än väntat, med viss torka som följd. Druvmognaden var något ojämn och de flesta selekterade för hand i vingården. De flesta tror på en god kvalitet, men når inte riktigt upp till 2004 och 2005.


 • Årgång: 2005
  Betyg: 4

  En mycket bra knoppning och blomning, med jämnt fördelad nederbörd. Åskväder i juni fyllde på vattenreserverna. Trots brist på nederbörd i juli klarade sig stockarna ändå bra. Höstvädret inför skördetiden var mycket bra och vinerierna kunde ta emot en mycket frisk druvskörd. Förutsättningar finns för en mycket hög kvalitet.


 • Årgång: 2004
  Betyg: 4

  Ingen vårfrost, men den låga temperaturen fram till tidiga maj drog ut på knoppningens igångsättande. Under försommaren såg stockarna mycket friska ut. Blomningen satte igång efter kraftiga åskväder i början på augusti. Hösten och mognaden fortskred perfekt, om än utdraget, med ytterst bra skördeväder.


 • Årgång: 2003
  Betyg: 3

  Frånvaron av vårfrost erbjöd en perfekt knoppning. Tillståndet i vingårdarna var mycket bra och den jämna blomningen utvecklades på ett fördelaktigt sätt. Bristen på regn i juli och augusti gav dystra odlarminer, men i slutet av augusti och början av september kom det behövliga regnet. Läget var bra trots viss förekomst av gråröta. En godkänd kvalitet på skörden.


 • Årgång: 2002
  Betyg: 3

  Skiftande resultat, beroende på hur väl producenterna klarade av att möta de svåra väderförhållandena. Frost i april minskade den potentiella skörden. En hel del regn under sommaren medförde röta på sina håll. Regn under tredje veckan i september gjorde att skörden blev en fjärdedel mindre än året innan.


 • Årgång: 2001
  Betyg: 5

  En mycket god årgång. Knoppningen var tidigare än vanligt, tack vare den varma våren och tidiga sommaren. Den heta och torra sommaren avbröts då och då av svalkande regnskurar. Skörden, som på vissa håll inleddes två veckor tidigare än normalt, genomfördes under perfekta förhållanden. Och en av de största skördarna i Riojas historia.


 • Årgång: 2000
  Betyg: 3

  En något ojämn årgång. Sammanfattningsvis skördades huvuddelen av druvorna under svåra förhållanden, eftersom september och oktober bjöd på rikligt med regn. Bäst lyckades de odlare som skördade innan eller efter regnen. De odlare som utförde "green harvest" (ta bort omogna druvklasar) ökade koncentrationen hos de återstående druvorna och  lyckades därför bättre överlag.


 • Årgång: 1999
  Betyg: 4

  Mindre kvantitet och kanske inte riktigt lika hög kvalitet som föregående år. Frost i mitten av april reducerade skörden. Högre belägna druvodlingar i deldistrikten Rioja Alavesa och Rioja Alta klarade sig bättre undan frosten.


 • Årgång: 1998
  Betyg: 4

  Den största skörden någonsin i Rioja gav viner av riktigt god kvalitet. De odlare som skördade sent detta år, kunde dra nytta av det brittsommarväder som höll i sig ända in i november.


 • Årgång: 1997
  Betyg: 3

  En fullgod årgång som gav bra men kanske inte några exceptionella viner. Sommaren var något fuktigare och kallare än normalt. September bjöd dock på varmt och soligt väder, vilket hjälpte druvorna att mogna.


 • Årgång: 1996
  Betyg: 4

  En bra årgång, men inte lika bra som de två föregående. Regn i september och oktober gjorde  att druvorna tappade i koncentration, och kvaliteten blev lidande. Bra storlek på skörden.


 • Årgång: 1995
  Betyg: 5

  Kvalitetsmässigt en mycket lyckad årgång och samtidigt en av de  största skördarna i Rioja. Trots att många knoppar hade skadats av sen aprilfrost, gav det goda majvädret möjligheter för vinstockarna till en andra knoppning. Jämfört med 1994 ökade skörden med 30 procent detta år.


 • Årgång: 1994
  Betyg: 5

  Efter tre medelmåttiga årgångar kom äntligen en riktigt bra årgång. Temperatur- och väderförhållanden var goda under vinter, vår och sommar. Frost i april reducerade dock skörden. Många bodegor kunde göra bra viner av reserva- och gran reserva-kvalitet. 8 procent av skörden användes för gran reserva.


 • Årgång: 1993
  Betyg: 3

  En något problematisk årgång, där druvorna led av torka, insekter och svampangrepp. Cirka 2 procent av skörden användes till gran reserva-vin.


 • Årgång: 1992
  Betyg: 3

  Ett år då endast de odlare som skördat innan regnen kom kunde känna sig nöjda. Endast 3 procent av skörden gick till produktion av gran reserva-vin.


 • Årgång: 1991
  Betyg: 3

  Ett mellanår. En köldknäpp i slutet av april fördröjde vinrankornas blomsättning med ett par veckor. Under juni månad angreps tempranillodruvorna av insekter. En varm och het sommar påskyndade druvornas mognad. Regn i september och oktober grusade emellertid odlarnas förhoppning om att få en riktigt bra skörd, samma år som distriktet upphöjdes från DO till DOC status. Fem procent av skörden gick till produktion av gran reserva.


 • Årgång: 1990
  Betyg: 4

  En god årgång. En torr och varm vinter medförde att druvornas mognadsprocess kom igång tidigt. Frost och hagel under april reducerade dock den potentiella skördemängden. Sommaren var torr och het, med lokala hagelskurar. Skördearbetet kunde starta i början av september, och var slutfört 20 oktober. Fem procent av skörden användes för produktion av Gran Reserva.