Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Spanien - Ribera del Duero


 • Årgång: 2019
  Betyg: 4

  Ett bra år för Ribera del Duero. Druvorna skördades med hög koncentration av fruktaromer, socker och frisk fruktsyra. Värmen och torka i slutet av augusti samt starka vindar under blomningen gjorde att volymerna blev lägre än normalt. Skörderapporterna indikerar ändå på en bra till mycket bra årgång.


 • Årgång: 2018
  Betyg: 5

  Ett år utan större komplikationer. Något svalare än vanligt i juli, men resterande period var varm och ypperlig för en fin mognad och skördetid. Stora förväntningar råder bland vinmakarna. Man hoppas på viner med god balans och koncentration av färg och frukt med bra fruktsyra, något som indikerar på långlivade viner från denna årgång. 


 • Årgång: 2017
  Betyg: 3

  Frost och torka skapade dåliga förutsättningar för druvorna och skörden blev 25 procent mindre än 2016, vissa producenter förlorade uppemot 80 procent av sin skörd. Men trots värmeböljor under sommaren är druvkvaliteten bra. Regn inför skörden sänkte temperaturen och höjningen av sockernivåerna stannade av. Vinerna kommer antagligen ändå få en relativt hög alkoholhalt och mycket tanniner.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 5

  Rapporter pekar på att det blir en mycket bra årgång. Värmen kom sent, vilket räddade upp efter blöt och kall vår och sommar. Druvorna hade hög koncentration och frisk syra med mogna tanniner vid skörden. Kvalitetsmässigt pekar det på i nivå med 2015.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 5

  En varm årgång där äldre vinstockar klarade sig bäst. Hög koncentration av aromer, mjuka och mogna tanniner och balanserade syror i druvorna. Lägre volymer än 2014 men sockernivåerna var högre som kommer ge viner med relativt hög alkoholhalt.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 3

  Officiellt betygsatt som god årgång. Mycket arbete krävdes i vingårdarna för att lyckas fullt ut. Växtsäsongen började bra med varmt väder, men sommaren var kall och regnig. Hösten kom dock värmen tillbaka och räddade kvaliteten på druvorna.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 3

  En kall och våt växtsäsong som gav relativt lätta viner för detta distrikt men koncentrationen av fruktaromer är bra och fruktsyran är frisk.


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  En årgång som tillslut blev bra för dem som prickade rätt vid skördetid. Torrt och varmt väder gav små druvor med hög koncentration och bra tanninstruktur.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 4

  Varm årgång som gav fylliga och kraftfulla viner med mycket färg, men ändå med en balanserd fruktsyra och med mjuka tanniner.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 5

  Exceptionell bra årgång med bra balans mellan fruktsyra, strävhet och fyllighet. Koncentrerade viner med lång lagringspotential. Jämförbar med årgång 2004.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Varm årgång där genomsnittstemperaturen översteg den beryktade årgången 2003. Svalkande regn i rättan tid gav svalka inför skörden och kvaliteten är mycket bra där vinerna den första tiden visade upp mogen frukt med hög frisk syra.