Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Spanien - Priorat


 • Årgång: 2019
  Betyg: 4

  Förutom en riktig värmechock i slutet av juni och början av juli, med temperaturer över 40 grader, så löpte sommaren och hösten på bra för Priorat. Resten av sommaren hade lagom temperaturer för en lång växtsäsong för druvorna och i september kom även svalkande regn. Grenachedruvan klarade sig bäst jämför med cariñena, som tog mest stryk i den tidiga sommarvärmen.


 • Årgång: 2018
  Betyg: 5

  En riklig nederbörd var orsak till viss mjöldagg här och där, men även ett bidrag till en stor skörd då vattenreservoarerna fylldes på. Det var lite svalare än normalt under sommaren – vilket förlängde mognaden, men på ett bra sätt. Druvorna kunde utveckla sina aromer till full mognad och man förväntar sig balanserade viner i en något annorlunda stil än tidigare år.  


 • Årgång: 2017
  Betyg: 3

  Priorats vingårdar drabbades av frost under våren. Generellt gick skördevolymen ner 17 procent i Katalonien (som Priorat tillhör). Torkan och hettan gjorde att druvorna blev små och koncentrerade. Det rapporteras om mycket fruktaromer och tanniner. En balanserad fruktsyra kan vara utmanande för vinproducenterna, då värmen gjorde att sockernivåerna stack iväg.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 4

  Ett bra år. Inte mycket regn föll under juni och september, men de äldre vinrankorna var väl förberedda och druvorna var friska med mörk röd färg, hög fruktsyra, koncentrerade aromer och mogna tanniner. Värmeböljan i slutet av augusti och september drabbade mest de yngre vinstockarna och sockernivåerna accelererades fram i vissa vingårdar. Överlag dock hög kvalitet på vinerna.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 5

  Varm sommar följdes av en kallare höst vilket gav druvorna chans att mogna långsamt och behålla den så viktiga fruktsyran. Vinerna är balanserade. Producenterna var mycket entusiastiska över kvaliteten. Enligt vissa rapporter var skörden den bästa på fem år.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 4

  Problem med röta på grund av fuktiga förhållanden. Regn, i kombination med relativt svala temperaturer, gav lättare och friskare viner i jämförelse med året innan.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 4

  Trots regn och kyla under odlingsperioden höll frukten hög kvalitet oavsett druvsort. Skörden blev större jämfört med 2012.


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  Även detta år bjöd på varmt och torrt väder under växtsäsongen, vilket gynnade garnacha och cabernet sauvignon. På sina håll gick skörden ner med en fjärdedel jämfört med det normala.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 4

  Het och torr årgång med vattenstress på vissa håll. Detta resulterade i alkoholstarka, fylliga och kraftfulla rödviner.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 5
 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Relativt fylliga viner med balanserad och mogen frukt.