Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Österrike - Wachau


 • Årgång: 2019
  Betyg: 5

  Det rapporteras om en mycket bra årgång och vinerna lär visa upp hög fruktsyra med mycket fruktkoncentration. Vintern och våren var relativt varm, vilket gjorde att knopparna slog ut tidigt på säsongen. Maj månad var dock kylig så blomningen försköts. I juni kom värmen och blev en föraning på värmeböljorna i juli och augusti. September hade fint väder, men också välbehövligt regn i början av månaden och svala nätter under hela skördeperioden. Det gjorde att druvorna fick näring, en frisk fruktsyra och druvorna skördades utan problem. Koncentrationen av smakämnen och socker var hög och balanserad. Värmeböljorna under sommaren påverkade dock skördevolymerna då en del druvor slutade växa och torkade ut. 


 • Årgång: 2018
  Betyg: 4

  Det blev den tidigaste skördestart som noterats. Volymen blev stor och av mycket god kvalitet. Det var ingen större oro för sjukdomar och svampangrepp, men det krävdes dock hårt arbete i vingårdarna till följd av värmen och torkan. En effektiv lövverkstrimning för att skydda druvorna från att brännas var nödvändigt. Det krävdes även bevattning för att förhindra vattenstress hos rankorna, speciellt för unga plantor. Årets viner har tecken på fyllighet och är arom- och alkoholrika med en måttlig fruktsyra.  


 • Årgång: 2017
  Betyg: 3

  En varm årgång och en stor skörd med cirka 25 procent högre volym än genomsnittet de senaste fem åren. Vädret var skiftande med mycket kyla i januari, varmt i februari och mars och kallt igen i april. I maj och juni kom värmen tillbaka och höll i sig fram till skörd. Kvaliteten på druvorna var bra, framför allt för riesling, med hög koncentration av aromer och balanserad fruktsyra. Skörden började cirka två veckor tidigare än normalt.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 4

  Årgången var lite som en berg- och dalbana. Mild vinter och de första blomskotten kom tidigare än normalt. I slutet av april slog frosten till, (precis som i Bourgogne), och skadade många vingårdar. Efter en blöt sommar kom det fina vädret i augusti och druvorna som skördades hade bra kvalitet och balanserade syror med hög fruktkoncentration. Aningen lägre alkoholhalt än normalt på många viner. Grüner veltliner i de lägre klassificeringarna anses vara bättre än på många år.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 4

  Överlag en varm och jämn årgång i hela landet. Både röda och vita viner blev fylligare än vanligt och uttrycker visar typiska drag, oavsett druvsort.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 2

  En misslyckad årgång präglad av regn, regn och mera regn. Grüner veltliner klarade sig bättre på grund av sitt tjocka skal men rieslingen drabbades av gråröta. Bara de mest försiktiga odlarna lyckades producera frisk frukt detta år.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 4

  Dramatiska väderförhållanden med både snö, torka och översvämningar gjorde detta till ett besvärligt år. Trots detta blev grüner veltlinern koncentrerad och rieslingen väldigt frisk, speciellt de som växte på de bästa lägena. De röda vinerna från Österrike klarade sig betydligt sämre och nådde inte upp till föregående års nivåer.


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  Ett frostangrepp i maj reducerade skörden men i övrigt var det ett bra år, speciellt på den vita sidan. Generellt blev grüner veltlinern fyllig och rieslingen frisk detta år och rödvinerna är både elegantare och mer koncentrerade än föregående år.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 4

  Varmt väder gav stora skördar av fylliga viner med hög alkoholhalt och lägre syrahalter. Speciellt de röda vinerna gjorde toppresultat och visa hävdar att det är århundradets årgång i Österrike än så länge. De vita vinerna beskrivs även de som fylliga med god lagringspotential.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 3

  En besvärlig årgång präglad av väta och kyla. Bäst klarade sig Kremstal men överlag var det ett mycket besvärligt år i hela landet. Avsevärt mindre skörd än normalt.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Inte så stor skörd men bra kvalitet på både riesling och grüner veltliner vilket gav lagringsdugliga viner.