Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Nya Zeeland - Marlborough


 • Årgång: 2019
  Betyg: 4

  Skörden blev mindre än förväntat, men kvaliteten på druvorna var bra. Så går det att sammanfatta de första skörderapporterna från Marlborough och resten av Nya Zeeland. Marlborough fick en relativt tidig skörd på grund av varmt väder, även vattenbrist gjorde att en del rankorna riskerade stress. Vissa producenter påpekade att sauvignon blanc led av vattenstress som resulterade i lägre sockernivåer och fruktsyra. Odlarna var desto nöjdare med pinot noir, som utvecklade intensiv smak, frisk syra och djup färg.


 • Årgång: 2018
  Betyg: 4

  Det blev den varmaste växtsäsongen på åratal och tre tropiskartade cykloner i januari och februari gav hälften av årsnederbörden på två månader. Skörden blev fördröjd och röta hotade druvorna. Det var därför behov av åtgärder i vingårdarna och en noggrann selektering av druvor i både vingård och vineri. Trots allt är man rätt förhoppningsfull över kvaliteten på de druvor som slutligen hamnade i jäskaren, både för sauvignon blanc och pinot noir. 


 • Årgång: 2017
  Betyg: 4

  Vinproducenterna förutspådde en stor och tidig skörd när blomningen kom igång under den varma våren. Men kallare och blötare väder under sommaren och hösten gjorde att skörden flyttades fram och att mängden druvor blev färre. Generellt minskade volymerna med tio procent mot ett normalår. Kvaliteten är dock bra. Det gäller speciellt de producenter som arbetade hårt i vingårdarna under våren och sommaren för att säkerställa koncentrerade druvor med frisk och balanserad syra.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 4

  Högre volym jämfört med 2015. För Marlborough är det en klassisk årgång med tydliga fruktaromer (mer passionsfrukt än örtig karaktär för sauvignon blanc) och hög syra men kanske inte lika intensiv i smaken som 2015. 


 • Årgång: 2015
  Betyg: 5
  Marlborough hade en mycket torr sommar, vilket resulterade  i viner med större koncentration än 2014. Skörden minskade med 20-25%.

 • Årgång: 2014
  Betyg: 5

  Bra årgång i hela landet, speciellt i Hawke´s Bay. Stor skörd av bra kvalitet även i Marlborough.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 4

  Marlborough mognare än året innan och så gott som perfekt i Hawke´s Bay, även om frosten tog en del av skörden.


 • Årgång: 2012
  Betyg: 3

  En av de svalaste årgångarna. Mycket omogna, gröna toner i sauvignon blanc men ganska bra pinot noir. Skörden mindre än vanligt.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 4

  En varm och fin årgång med fullmogna druvor med stor koncentration och hög fruktsyra.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 5

  Lägre skörd än vanligt men en mycket bra årgång med koncentrerad sauvignon blanc och välstrukturerad pinot noir, speciellt i Otago men även i Marlborogh.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Torr och fin årgång. Elegant, balanserad och parfymerad pinot noir, speciellt i Martinborough, men även i Marlborough.