Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - Vit bourgogne


 • Årgång: 2019
  Betyg: 4

  2019 i Bourgogne kännetecknades av mycket höga temperaturer i framförallt i juli och augusti. Skördevolymen blev låg i Bourgogne på grund av att många druvor torkade ut, men de som skördades var små och hade hög koncentration av socker och smakämnen. Det som överraskade många producenter var att fruktsyran var intakt och frisk, vilket indikerar balanserade och koncentrerade viner när de kommer ut på marknaden. Vissa distrikt, främst Mâconnais, drabbades av vårfrost, som också reducerade skördevolymerna.


 • Årgång: 2018
  Betyg: 4

  Trots den blöta starten på året var förutsättningarna 2018 goda med varmt och torrt väder från Chablis till connais. 2018 var dessutom ett år  hela området, förutom Nuits Saint-Georgesslapp hagelstormar. Skörden blev stor och frisk. Det är lite för tidigt för att göra en generell bedömning av årgången men koncentrationen av frukt samt en markerad alkoholnivå med bibehållen elegans är hittills tydliga kännetecken för 2018. Senare rapporter har påpekat att årgången är ojämn och det var avgörande när producenterna skördade, för att kunna bibehålla frisk fruktsyra utan att sockernivårerna stack iväg (ändrad från 5 till 4).


 • Årgång: 2017
  Betyg: 4

  Den varma våren satte igång blomningen tidigt vilket gjorde att hela växtsäsongen var tidig. Redan i slutet av augusti började de första druvorna plockas och hela skörden var klar i mitten av september – drygt två veckor tidigare än normalt. Trots en del regnskurar och värmeböljor under sommaren löpte växtperioden på utan problem med svampangrepp. Druvorna var av hög kvalitet vid skörd med tydliga fruktaromer och balanserad syra. Volymerna var på normal eller till och med över normal nivå. Chablis klarade sig däremot sämre på grund av problem med frost.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 4

  Volymen är starkt begränsad på grund av den frost som slog till natten mellan 26 och 27 mars. Druvknopparna var isbelagda när solens strålar träffade vinrankorna och brände sönder de blivande druvorna. Côte de Beaune drabbades hårt och exempelvis grand cru-vingården Montrachet förlorade 90 procent av sina druvor. Druvkvaliteten blev dock bra, med viner som har markerad och hög syra, med normal alkoholhalt och tydliga, fräscha fruktaromer.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 4

  Både koncentration och elegans är kännetecken som hörs bland vinmakarna. Den milda, men blöta vintern fyllde vattenreserven som behövdes när hettan stannade kvar under sommaren. Vid skördetid var det fina, mogna druvor som togs omhand. Några kanske väntade lite för länge med att skörda, men överlag en mycket fin årgång. I Chablis är det glada miner och stor förväntan, trots problem med oidium (svampangrepp) och hagelstormar.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 5

  Trots alla besvär med kallt och blött väder samt hagelstormar, som drabbade speciellt Meursault väldigt hårt, blev årgången bra – speciellt tack vare vädret vid skördetid. Balanserade viner av god kvalitet, från Chablis i norr till Mâconnais i söder.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 3

  Den kalla vintern fortsatte med kyla långt in på vårkanten. Det var kallt och blött ända fram till juli då värmen kom. Dock mosades förhoppningar med de kraftiga hagelstormarna i augusti, som var orsak till att en stor del av skörden gick förlorad. En ojämn kvalitet – från hyfsad till god.


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  Trots mycket ojämn väderlek som utmanade odlarna samt liten skörd är många överraskade av kvaliteten. Våren och försommaren var kall och blöt och svampangreppen började rota sig. Dessutom hagelstormar, speciellt i Puligny i Côte de Beaune. Trots allt bättre än föregående år och ett plus i betyget.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 3

  En ojämn säsong som inte gav druvorna rätt förutsättning till full mognad. Många var därför tvungna att chaptalisera (metoden där man tillsätter socker till musten). Ett ojämnt resultat och svåröverblickbar årgång. Chablis lyckades rätt hyfsat.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 4

  Det krävdes en noggrann selektering för att sortera bort rötangripna chardonnaydruvor. Druvorna mognade tidigt på grund av värmen i september. En liten skörd, men trots allt fruktiga och balanserade viner med en bra fruktsyra. Mersault lyckades mycket bra. Chablis har en mycket lovordad årgång, med koncentration och klassisk mineralitet – det finns goda förutsättningar för långlivade och lagringsdugliga viner från Chablis 2010. Betyget för Chablis är en klar femma.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  En lysande årgång som förtjänar gott betyg. Måhända att syran inte finns för riktigt långlivade viner, men kvaliteten ändå är riktigt hög. Tiden får utröna om det blir en klassisk årgång (betyg fem).


 • Årgång: 2008
  Betyg: 3

  Den långa och kalla vintern följdes av en långsam vår. När sedan maj och juni kom, minskade förväntningarna när värmen uteblev. Istället kom mera regn. Juli var mer lovande, men hagel skadade många gårdar. Sensommaren och hösten bjöd på omväxlande väder och årets resultat är lika varierande, alltifrån medioker till hyfsad kvalitet. Vinerna utvecklades trots allt bättre än förväntat, när de väl kom på fat.


 • Årgång: 2007
  Betyg: 3

  De odlare som hade modet att vänta med skörden lyckades bäst. Producenterna i Côtes-du-Beaune är mycket förväntansfulla. I Chablis är det varierat resultat. Området var hårt drabbat av hagelstormar och fruktsyran i vinerna är inte så hög, vilket ger lite mer avrundade Chablis-viner än normalt.


 • Årgång: 2006
  Betyg: 3

  Den kalla torra vintern följdes av en kylig vår. Först i juni kom lite värme. Juli var väldigt varm och torr som ledde till vattenbrist. Augusti var kall och blöt och september och oktober var regniga. Trots allt så verkar de vita vinerna vara av hyfsad kvalitet, speciellt god i Chablis, som hade gynnsamma förhållanden detta år.


 • Årgång: 2005
  Betyg: 4

  Mycket goda förutsättningar för årgången, med varma, torra soliga sommardagar och svala nätter. Augustiregn förhindrade allvarlig torka.


 • Årgång: 2004
  Betyg: 3

  De goda förutsättningarna under våren och försommaren, fick ett avbräck genom svampangrepp. Det blev ett kyligt och molnigt slut på sommaren. Augustisolen som önskades för mognaden uteblev och regnet gjorde att druvorna svällde. Septembervädret var däremot perfekt. Det var efterlängtat, eftersom fruktsyran och sockernivån balanserades och hindrade en katastrofskörd.


 • Årgång: 2003
  Betyg: 2

  Skörden var avslutad redan i slutet av augusti, på grund av den extrema värmen under hela växtsäsongen. Värmen gav inte fruktsyran någon chans att utvecklas och vinerna lämpar sig inte för lagring. I Chablis väldigt oklassiskt fruktdrivna viner som bör drickas unga.


 • Årgång: 2002
  Betyg: 4

  Till skillnad från många andra områden i Frankrike detta år, gjorde Bourgogne bra ifrån sig. På det hela taget var detta en lyckad årgång för de vita vinerna. Skörden blev något större än genomsnittet. För Chablis var detta en mycket god årgång.


 • Årgång: 2001
  Betyg: 2

  Generellt var vädret under 2001 regnigt, kallt och molnigt. Blomningen var sen och utdragen, vilket ledde till att druvorna mognade ojämnt. Norra Côte de Beaune drabbades av hagel i början av augusti och regn störde skördearbetet i september. Chablis klarade sig förvånansvärt bra.


 • Årgång: 2000
  Betyg: 4

  I Côte de Beaune och Mâcon började arbetet med skörden relativt tidigt, den 6 respektive 10 september. Vinerna kännetecknas av god fruktighet och ungefär samma syranivåer som 1999 års viner. Chablis lyckades riktigt bra detta år.


 • Årgång: 1999
  Betyg: 4

  En årgång där vädret gav odlarna rejält mogna druvor. Syranivån hos vinerna var generellt något lägre än normalt. I Chablis kunde skörden slutföras under goda omständigheter och balansen mellan socker och syra i druvorna var bra.


 • Årgång: 1998
  Betyg: 4

  En ganska svår årgång där allt hängde på hur väl odlarna gallrade sin skörd. September bjöd omväxlande på regn och solsken och svampangrepp ställde till med problem. Överlag är de vita vinerna relativt fylliga med avrundad syra. Hagel i Chablis reducerade skördemängden.


 • Årgång: 1997
  Betyg: 4

  En bra årgång som gav välbalanserade vita viner. Juni och juli bjöd på något ostadigt väder, medan augusti var het och stormig. Regn i början av september ledde till viss röta, som dock inte orsakade några större problem.


 • Årgång: 1996
  Betyg: 5

  Genomgående mycket hög kvalitet i hela Bourgogne. Något av en exceptionell årgång för Chablis. Varmt väder i juni ledde till en snabb och jämn blomning. Halva augusti och september kännetecknades av soligt och torrt väder, vilket ledde till rejält mogna druvor med bra fruktsyra.


 • Årgång: 1995
  Betyg: 5

  En mycket god årgång för vita bourgogneviner. Under våren var vädret något ostadigt men sommaren blev het och torr. Efter  lite regn i mitten av september kunde odlarna skörda utmärkta druvor i slutet av september. Storleken på skörden var dock liten.


 • Årgång: 1994
  Betyg: 3

  En ganska svår och regnig årgång vilket gav lättare viner. Storleksmässigt var det en rekordskörd. Kvalitativt sett verkar de bästa vinerna komma från Chablis, då det torra och soliga vädret i slutet av september och början av oktober gav rejält mogna druvor.


 • Årgång: 1993
  Betyg: 3

  Kännetecknande för denna årgång är de vita vinernas tydliga fruktsyra. Augusti var varm och torr. Hagel drabbade Meursault och Puligny och i slutet av september regnade det kraftigt, som ledde till vissa problem med röta i Chablis.


 • Årgång: 1992
  Betyg: 4

  En bra årgång som gav en normalstor skörd av fruktiga, avrundade viner. En solig sommar avbröts av lite regn i slutet av augusti, varefter det goda vädret fortsatte i september. Hög och jämn kvalitet i hela regionen.


 • Årgång: 1991
  Betyg: 3

  En relativt svår årgång. Frost i april tillsammans med hagel i juni och augusti på verkade på kvantitet och kvalitet. Sval väderlek tillsammans med regn under skördemånaden september ledde till ytterligare problem med vinernas koncentration.


 • Årgång: 1990
  Betyg: 4

  En mycket bra årgång. En torr vår följdes av en kall juni som medförde att blomningen blev ojämn och utdragen. Den varma sommaren ledde ändå till att väl mogna och friska druvor kunde skördas i både Chablis och Côte de Beaune. Hög och jämn kvalitet.