Information till besökare

Till startsidan på systembolaget.se där det går att söka, beställa drycker, se nyheter och hitta butiker.

Frankrike - Champagne


 • Årgång: 2018
  Betyg: 5

  I Champagne är vinmakarna på bra humör. Ett mycket lyckat år då de flesta har fått en stor och frisk skörd. I stort sett alla pratar om ett bra ”vintage”-år. Hos en del det första sedan 2008. Ett tacksamt år som låter fylla på ”reserve”-vinerna, som hos många varit på låg nivå då de senaste årens skördar varit små. 


 • Årgång: 2017
  Betyg: 3

  Våren och sommaren var generellt varma med inslag av väderomslag som gjorde att vingårdarna drabbades av frost och hagel, vilket skadade druvklasarna. På vissa håll började skörden redan i slutet av augusti på grund av det varma vädret. Regn under skörden ledde på sina håll till angrepp av svampen botrytis, vilket krävde noggrann sortering och snabb plockning av druvorna. Syranivå och potentiell alkoholnivå ser lovade ut trots det svåra vädret. Chardonnay klarade sig bäst följt av pinot noir och pinot meunier. Osäkert om det blir ett generellt vintage-år. Betyget kan eventuellt revideras när vinerna kommer ut på marknaden.


 • Årgång: 2016
  Betyg: 4

  Likt Bourgogne så drabbades även Champagne av frost och hagel, vilket reducerade skörden, de södra delarna drabbades värst. Regn i maj och juni skapade problem med svampangrepp. Värmen kom dock till slut och kvaliteten på druvorna blev bra, med fördel för pinot noir jämfört med chardonnay, som mognade senare än pinot, vilket är mycket ovanligt. Många vinhus lär deklarera årgångschampagne för 2016, men volymerna blir mindre än normalt.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 4

  Ett mycket varmt och torrt år. Och vädret motverkade svamp, röta och andra sjukdomar i vingårdarna. Vattenbristen reducerade skörden och torkan stressade vinmakarna att våga vänta tillräckligt länge på den fenoliska mognaden. Lite kraftigare stil, speciellt för chardonnay, men hög kvalitet speglar årgången. Tiden får visa om det blir en femma när årgångschampagnen kommer ut på marknaden. Prognosen är god.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 4

  En mild vinter följdes av en torr och varm vår, vilket gjorde att blomningen kom tidigt. Det såg mycket bra ut, men i augusti raderades smilbanden på grund av mycket regn. Glädjen kom dock tillbaka tillsammans med soliga och torra september som redde ut de flesta problem. Kanske en liten fördel för chardonnay gentemot de blå druvorna. 


 • Årgång: 2013
  Betyg: 4

  Årgången tävlar inte riktigt med föregående år i kvalitet. Resultatet med en bra balans mellan syra, socker, alkohol indikerar dock på årgångschampagne. Hagelstormar i början av säsongen begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan. Chardonnay ser ut att vara årets vinnare och ger fina förutsättningar för god kvalitet av blanc de blancs. 


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  Andra året i rad som odlarna karaktäriserar som ett mycket problematiskt år. Många menar att de inte sett värre situation på flera decennier. Anledningarna var flera: vårfrost, hagelstormar och en mycket blöt sommar. Problemen tornade upp sig som berg. Det varma, torra och soliga vädret i augusti kom därför som en salig välsignelse och gjorde att man trots allt var mycket optimistisk över druvkvaliteten. En liten skörd, dock koncentrerade druvor och de flesta champagnehus indikerar årgångschampagne detta år.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 2

  Nästan alla odlare menar att detta var ett mycket märkligt och svårt år. En ovanligt varm vår följdes av en kall och blöt sommar. Hagelstormar gjorde att många förlorade stora delar av kommande skörd. De som inte drabbades hade istället att se fram mot utspädda och i många fall rötangripna druvor. Trots en solig avslutning ökade inte sockernivån i druvorna och många kunde inte undvika att chaptalisera (metoden där man tillsätter socker till musten).


 • Årgång: 2010
  Betyg: 3

  En dramatisk årgång, sa vinbönderna. Det började med en kall vinter och vår. Försommaren var torr och varm och bönderna log. Men torkan höll i sig och rankorna drabbades av stress. Mognaden avstannade. Regnet kom i mitten av augusti och det var med besked. Druvorna utvecklades snabbt. Men regnet fortsatte. Röta utvecklades på några dagar och det blev snabba beslut att försöka hitta en optimal tid för skörden, utan att skörda alltför omogna druvor. Det krävdes en hård gallring. De som vågade vänta fick belöning i form av en torr, sval och blåsig period. Utvecklingen av röta avstannade och klasarna torkade. Dock hade redan en stor andel pinotdruvor drabbats och det minskade skörden. Detta är helt klart ett bra år för chardonnay.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Det blev en svår start på växtsäsongen. En torr och kall vinter följdes av en regnig vår, som i och för sig fyllde på vattenreserverna. Juni var relativt kall, speciellt nattetid. Augusti var torr och varm, vilket var välkommet. Skörden blev frisk och av god kvalitet och många förväntas göra vintage-champagne.


 • Årgång: 2008
  Betyg: 5

  Årgången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat som ledde till en ojämn blomning och sedermera en mindre skörd än 2007. En nära förestående misslyckad årgång, räddades av ett mycket fint septemberväder och en skörd med mycket hög kvalitet kunde bärgas.


 • Årgång: 2007
  Betyg: 3

  Den varma våren ledde till en tidig knoppning. Förväntningar på en mycket tidig skörd fick revideras efter sommaren, som var både kall och regnig. Hagelstormar hade en stor förödelse på vissa håll. Generellt inget vintage-år, men kvaliteten på skörden blev trots allt något bättre än förväntat. Inget bra chardonnay år, men pinot noir klarade sig över förväntan.


 • Årgång: 2006
  Betyg: 4

  Detta är ett helt klart ett år för chardonnay, eftersom båda pinotdruvorna attackerades i stor utsträckning av röta. En noggrann vinmakare med strikt druvurval kan dock göra bra ifrån sig även med blå druvor detta år. Ett bra betyg tack vare kvaliteten på chardonnay.


 • Årgång: 2005
  Betyg: 4

  Väderförhållandena var mycket bra. En frisk och bra skörd. Kvaliteten på chardonnay och pinot noir, tyder på årgångschampagne, trots problem med mognad och röta för pinot menuier.


 • Årgång: 2004
  Betyg: 4

  En mycket bra säsong överlag. Visst problem med svampangrepp på främst chardonnay. En perfekt höst erbjöd idealförhållanden, liten nederbörd och svala nätter. Hög kvalitet, koncentrerade men balanserade viner i frukt och syraavseende. Stor potential och säkert årgångschampagne för de flesta producenter.


 • Årgång: 2003
  Betyg: 3

  Våren började lysande, men frost och snö i mitten av april förstörde en stor del av knoppningen. Maj och juni var varma, viss förstörelse av lokala hagelstormar i juni. Resten av säsongen förblev väldigt varm och torr och den friska skörden blev rekordtidig.
  Ovanligt hög koncentration, men låg fruktsyra.


 • Årgång: 2002
  Betyg: 5

  Först såg det ut att bli en upprepning av fjolårets dåliga väder. Regnet vräkte ner i slutet av augusti och röta spred sig i vingårdarna. Odlarna befarade det värsta, men i början av september slutade det regna. Klasarna torkade och rötan försvann. Därefter hände något ovanligt för Champagne. Druvorna skrumpnade (passerillage) och blev koncentrerade. Det soliga vädret fortsatte in i oktober och allt tyder på att detta blir ett bra (om än speciellt) år för årgångschampagne.


 • Årgång: 2001
  Betyg: 1

  Ett mycket problematiskt år. Det regnade oavbrutet under skörden och de få druvorna höll låg kvalitet. Förmodligen kommer de flesta producenter att låta bli att göra någon årgångschampagne.


 • Årgång: 2000
  Betyg: 2

  En problematisk årgång som kunde ha slutat sämre, om inte vädret hade blivit bra under själva skörden.


 • Årgång: 1999
  Betyg: 4

  De växlande väderförhållanden som rådde under vår och försommar, stabiliserades under sensommaren. De mogna druvorna kunde plockas under goda förhållanden. Många producenter valde att göra årgångschampagne.


 • Årgång: 1998
  Betyg: 3

  En rekordstor skörd av hyfsad kvalitet. Många producenter valde att göra årgångschampagne.


 • Årgång: 1997
  Betyg: 2

  Trots ganska besvärligt väder, med regn både i juni och i augusti, valde många producenter ändå att göra årgångsbetecknad champagne.


 • Årgång: 1996
  Betyg: 5

  Kan vara den bästa årgången genom tiderna. En lång, torr och mycket solig sommar gav druvor med synnerligen god koncentration av socker och fruktsyra.


 • Årgång: 1995
  Betyg: 4

  Den första årgången sen 1990 som de flesta producenter tyckte var god nog för tillverkning av årgångschampagne. Chardonnayskörden blev speciellt lyckad.


 • Årgång: 1994
  Betyg: 2

  Återigen ställde problem med regn och röta till det för odlarna i Champagne. De flesta producenter valde att inte göra någon årgångschampagne.


 • Årgång: 1993
  Betyg: 3

  De förhoppningar odlarna hade haft på att få en god årgång, spolierades av ett kraftigt regnväder som drog in över Champagne vid skördetid. Många producenter valde ändå att göra årgångschampagne, trots att förutsättningarna inte var perfekta.


 • Årgång: 1992
  Betyg: 2

  Inte heller detta år ställde sig vädrets makter på odlarnas sida. Druvornas kvalitet räckte inte till för årgångschampagne.


 • Årgång: 1991
  Betyg: 2

  Något av ett mellanår. Normal skördestorlek, men kvaliteten på druvorna räckte inte till för att göra årgångschampagne.


 • Årgång: 1990
  Betyg: 5

  En lysande årgång. Under april påverkades stora delar av Champagne av frost. Kyliga förhållanden under maj gjorde att blomsättningen drog ut på tiden. Denna ostadiga inledning följdes dock av en lång, het och torr sommar, och därför kunde odlarna bärga druvor av hög kvalitet.